Antena 3 CNN Externe Grecia. Seismologii avertizează că vor urma replici dure în urma cutremurului de 6,5 grade

Grecia. Seismologii avertizează că vor urma replici dure în urma cutremurului de 6,5 grade

Grecia. Seismologii avertizează că vor urma replici dure în urma cutremurului de 6,5 grade
09 Iun 2008   •   13:42

Seismologii au avertizat, luni, că puternicul cutremur care a afectat sud-vestul Greciei în weekend-ul trecut, omorând două persoane şi rănind alte 150, va fi urmat de o replică de asemenea puternică. Un bărbat a fost găsit mort după ce acoperişul casei lui din satul Kato Achaia s-a prăbuşit, iar o femeie de 80 de ani a murit din cauza rănilor, după cutremurul de 6,5 grade pe scara Richter care a avut loc duminică la prânz.

Institutul Geodinamic de la Atena a informat că epicentrul cutremurului a fost la 220 de kilometri vest de Atena, în apropierea oraşului-port Patras din Peloponez. Peste 150 de persoane au fost accidentate, majoritatea rănilor fiind minore, şi 200 de case au fost avariate. Cutremurul, care a fost resimţit chiar şi în sudul Italiei, Atena sau în oraşul-port Salonic, din nordul Greciei, a provocat panică şi i-a scos pe oameni în stradă. Televiziunile locale au arătat chiar că unii oameni au fost prea speriaţi să se mai întoarcă în case şi au petrecut nopate în aer liber sau în maşini.

Seismologii avertizează însă că pericolul nu a trecut, cel puţin o replică cu magnitudinea de 5 sau 5.5 grade fiind aşteptată în următoarele zile. Ei au avertizat localnicii să nu stea în clădirile afectate de cutremur şi să rămână calmi. Secretarul general din Ministerul Lucrărilor Publice, Dimos Hatzigiannis, a apreciat că între 750 şi 1.000 de clădiri au fost uşor avariate de seismul de 6,5 grade.

Până la următoarea replică, totuşi, seismul de duminică a fost urmat de alte 15 replici cu magnitudinea între 3,5 şi 4,6 grade pe scara Richter, produse în cursul nopţii de duminică spre luni. Ultimul cutremur mortal diN Grecia a avut loc în 1999, când 143 de oameni şi-au pierdut vieţile.

Antena3.ro
 

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close