Antena 3 CNN Externe Greva angajaţilor unei rafinării britanice riscă să declanşeze o criză a carburanţilor

Greva angajaţilor unei rafinării britanice riscă să declanşeze o criză a carburanţilor

Greva angajaţilor unei rafinării britanice riscă să declanşeze o criză a carburanţilor
27 Apr 2008   •   11:24

Greva salariaţilor uneia dintre cele mai importante rafinării din Marea Britanie riscă să declanşeze o criză a combustibilului în benzinăriile din această ţară. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de sistemul de pensii. În ciuda bulversărilor la aprovizionarea cu combustibil, guvernul de la Londra a adresat mesaje liniştitoare populaţiei.

Încă de sâmbătă, la benzinăriile britanice, au început să se formeze cozi de maşini. Unele benzinării s-au închis, după ce au rămas fără combustibil în stoc. Au fost primele semne că greva angajaţilor de la rafinăria Grangemouth din Scoţia pune în pericol aprovizionarea cu carburanţi. Muncitorii au cerut companiei să dea contribuţii mai mari pentru pensiile lor, susţinând că, în prezent acestea sunt foarte mici. Nu s-au înţeles însă cu patronatul şi au declarat greva, pentru 48 de ore.

Ca urmare a grevei, guvernul a le-a cerut şoferilor să nu cumpere benzină în cantităţi mari, dând asigurări că sunt rezerve de combustibil în Scoţia. Mişcarea sindicală riscă însă să provoace haos. Rafinăria Grangemouth produce 10% din benzina şi motorina Marii Britanii şi, în plus, alimentează şi facilitatea de la Kinneil, care procesează petrolul din Marea Nordului. De altfel, din cauza grevei, conducta care aduce petrolul extras de platformele marine nordice a fost închisă.

Potrivit estimărilor, economia britanică va pierde zilnic în perioada grevei în jur 75 de milioane de euro. De asemenea, veniturile din taxe ale ţării se vor reduce cu 30 de milioane de euro pe zi. Pierderi se vor înregistra şi după încheierea grevei, pentru că va fi nevoie de trei săptămâni pentru ca rafinăria să lucreze din nou la capacitate maximă.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close