Antena 3 CNN Externe Groenlanda. Locuitorii insulei vor vota pentru declararea independenţei

Groenlanda. Locuitorii insulei vor vota pentru declararea independenţei

Groenlanda. Locuitorii insulei vor vota pentru declararea independenţei
23 Iun 2008   •   09:41

Groenlanda face un pas important spre declararea independenţei. Peste patru luni, locuitorii celei mai mari insule de pe Pământ vor vota pentru o administrare proprie. De trei secole, de când a fost colonizată, Groenlanda este parte integrantă a teritoriului danez. Acum, cei 56.000 de locuitori vor să se conducă singuri şi să preia controlul în tribunale, vămi, poliţie şi să-şi poată exploata zăcămintele de hidrocarburi.

Recent, Groenlanda şi Danemarca au căzut de acord să împartă pe jumătate veniturile obţinute din exploatarea petrolului şi a gazelor. Insularii cred că resursele care se află sub stratul de gheaţă pot susţine o economie proprie, condiţia esenţială pentru ca un stat să supravieţuiască.

Pentru mulţi dintre locuitorii din Groenlanda, auto-guvernarea a devenit o problemă de identitate. „Am avea sentimentul de libertate să ştim că ţara e condusă de proprii lideri”, spun insularii.

Din 1979, Groenlanda dispune de o putere de autoguvernare limitată. Insularii vor acum extinderea prerogativelor, chiar dacă sistemul social nu este bine pus la punct, iar alcoolismul şi sinuciderile sunt o problemă reală.

Antena 3
 

×
Parteneri
Alertă meteo, emisă de ANM. Cod galben de ploi, vijelii şi grindină în România
x close