Antena 3 CNN Externe Guantanamo. Şoferul lui Bin Laden, nevinovat pentru acuzaţia de "conspiraţie"

Guantanamo. Şoferul lui Bin Laden, nevinovat pentru acuzaţia de "conspiraţie"

Guantanamo. Şoferul lui Bin Laden, nevinovat pentru acuzaţia de "conspiraţie"
07 Aug 2008   •   11:00

Şoferul lui Osama bin Laden, judecat de un tribunal militar american, a fost achitat de cea mai gravă acuzaţie, dar ar putea, totuşi, să-şi petreacă restul vieţii după gratii. Yemenitul Salim Hamdan a fost găsit vinovat de "sprijin material pentru terorism", dar nu şi de "conspiraţie", după un proces foarte criticat de apărătorii drepturilor omului.

Salim Hamdan a fost judecat la baza militară americană de la Guantanamo, unde este deţinut de şase ani. Procesul său a fost primul judecat de comisiile militare înfiinţate după 11 septembrie 2001. Juriul l-a găsit vinovat de cinci delicte de "sprijin pentru terorism", dar a respins alte cinci capete de acuzare, între care două de "conspiraţie", singurele pentru care fusese acuzat iniţial, în 2004.

Pentagonul consideră că procesul a fost corect, dar apărătorii drepturilor omului denunţă admiterea mărturisirilor pe care acuzatul le-ar fi făcut sub tortură. Sentinţa va fi stabilită în zilele următoare. Avocaţii au anunţat deja că vor face apel. Ei consideră că faptul de a fi fost şoferul lui Bin Laden nu poate fi calificat drept "crimă de război".

Un alt prizonier de la Guantanamo a sesizat miercuri Comisia Interamericană a Drepturilor Omului, reclamând că a fost ţinut în izolare şi torturat. Pentagonul a precizat că unii deţinuţi de la Guantanamo nu vor fi puşi în libertate nici dacă vor fi achitaţi, pentru că reprezintă un pericol prea mare pentru omenire.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close