Antena 3 CNN Externe Guvernul lui Romano Prodi a obţinut votul de încredere în Camera Deputaţilor

Guvernul lui Romano Prodi a obţinut votul de încredere în Camera Deputaţilor

Guvernul lui Romano Prodi a obţinut votul de încredere în Camera Deputaţilor
23 Ian 2008   •   22:04

Şeful guvernului italian, Romano Prodi, a obţinut miercuriseară votul de încredere al Camerei Deputaţilor. Premierul nu a hotărât însă dacă va demisiona sau nu. Votul decisiv este aşteptat în Senat joi, dar, în prealabil, premierul va discuta din nou cu preşedintele Giorgio Napolitano.

Premierul italian Romano Prodi a anunţat că se gândeşte serios să demisioneze după ce Preşedintele Giorgio Napolitano l-a sfătuit să nu mai ceară votul de încredere în Senat. Şansele de a-i convinge pe senatori sunt mici. A pierdut susţinerea majorităţii odată cu retragerea de la guvernare a partidului condus de minsitrul demisionar al Justiţiei.

Clemente Mastela a părăsit guvernul săptămâna trecută din cauza unui scandal de corupţie în care era implicată soţia sa. Deşi a trecut cu bine de Camera Deputaţilor, mai mulţi senatori italieni şi-au exprimat deja intenţia de a vota împotriva guvernului joi seară şi i-au cerut deja demisia. Liderul opoziţiei italiene, Silvio Belrusconi, a cerut alegeri anticipate: „Cred că odată cu dispariţia majorităţii cel mai logic lucru ar fi ca acest guvern să continue să asigure normalitate până la alegeri, care ar trebui să vină foarte curând.”

Romano Prodi a fost ales şef al guvernului pentru un mandat de cinci ani în aprilie 2006, când alianţa sa de centru-stânga a câştigat cel mai strâns scrutin din istoria modernă a Italiei. Precedentul mandat al lui Prodi de şef de guvern a încetat după numai doi ani. El a stat la putere din mai 1996 până în octombrie 1998, când comuniştii l-au părăsit din cauza politicii sale sociale.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close