Antena 3 CNN Externe H5N1 revine. Toate păsările din Hong Kong vor fi sacrificate

H5N1 revine. Toate păsările din Hong Kong vor fi sacrificate

H5N1 revine. Toate păsările din Hong Kong vor fi sacrificate
12 Iun 2008   •   09:43

Autorităţile sanitare din Hong Kong au ordonat sacrificarea tuturor păsărilor, scoase la vânzare în pieţele oraşului, după ce virusul mortal al gripei aviare, H5N1 şi-a făcut din nou apariţia. De această dată, nu sunt indicii că virusul ar fi contaminat şi oameni, dar experţii vor să ia toate măsurile de precauţie.

Autorităţile din Hong Kong s-au mai confruntat cu gripa aviară în 1997, când virusul H5N1 a ucis şase persoane. Acum cinci ani, temutul virus a apărut, din nou, în alte ţări asiatice, iar de atunci a făcut 241 de victime.

La Hong Kong, alerta a fost decretată săptămâna trecută, când virusul a fost identificat la cinci găini dintr-o piaţă stradală. Nici una nu murise, dar, ca o primă măsură preventivă, agenţii sanitari au sacrificat toate cele 2.700 de păsări din piaţa respectivă.

Testele ulterioare au arătat că virusul era prezent şi în alte trei pieţe, aşa că s-a trecut la o măsură şi mai drastică: eliminarea tuturor păsărilor din pieţe.

Guvernul local a suspendat, de asemenea, livrările de păsări vii de la fermele locale, ca şi din restul Chinei. Negustorii se plâng că vor suferi pierderi însemnate, dar autorităţile nu sunt dispuse la nicio concesie.

Virusul H5N1 suferă permanent mutaţii iar experţii se tem că, în cele din urmă, se va crea o varietate care se va transmite de la om la om şi va face milioane de victime în întreaga lume.

Antena3

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea!
x close