Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton joacă ultima carte în Cursa pentru Casa Albă

Hillary Clinton joacă ultima carte în Cursa pentru Casa Albă

Hillary Clinton joacă ultima carte în Cursa pentru Casa Albă
04 Mar 2008   •   08:52

Patru state americane organizează marţi alegeri primare - Ohio, Texas, Vermont şi Rhode Island. Potrivit experţilor, alegerile ar putea încheia cursa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie. La republicani, John McCain nu mai are emoţii şi speră să obţină deja învestitura partidului său. Rivalul său, fostul guvernator baptist Mick Huckabee, nu are şanse reale de a obţine un număr suficient de delegaţi.

Alegerile preliminare de marţi sunt decisive pentru soarta lui Hillary Clinton. Rămasă în urma senatorului Barack Obama, fosta Primă Doamnă îşi joacă ultima şansă de a rămâne în competiţie. Pentru aceasta, ea trebuie neapărat să câştige în marile state Ohio şi Texas, şi încă la o diferenţă consistentă. Obama a declarat că doamna Clinton ar trebui să se retragă dacă va fi din nou învinsă.

Alegeri preliminare au loc, de asemenea, în Vermont şi Rhode Island. La republicani, senatorul John McCain nu mai are emoţii şi speră să obţină deja nominalizarea după scrutinele de marţi.

Pentru a obţine învestitura, un candidat are nevoie de votul a cel puţin 2.025 dintre cei 4.049 de delegaţi la Convenţia democratică de la Denver din 25 - 28 august. Dintre aceştia, 796 sunt "superdelegaţi". "Superdelegaţii" sunt responsabili ai partidului sau reprezentanţi aleşi, care nu au nici o constrângere legată de felul cum votează la Convenţie.

Chiar obţinând victoria în toate cele patru state, nici unul dintre cei doi candidaţi democraţi nu poate atinge pragul de 2.025 delegaţi necesar pentru obţinerea învestiturii. Statele sunt reprezentate de 370 de delegaţi la convenţia din august, voturile acestora urmând să le fie alocate celor doi candidaţi în sistem proporţional.

În Ohio (141 de delegaţi) şi în Texas (193 de delegaţi), cei doi rivali se află la distanţă mică în sondaje, Obama dispunând de un mic avantaj în Texas, iar Clinton, în Ohio.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close