Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton sau Barack Obama ar putea învinge orice republican

Hillary Clinton sau Barack Obama ar putea învinge orice republican

Hillary Clinton sau Barack Obama ar putea învinge orice republican
13 Ian 2008   •   12:11

Alegerile din Statele Unite de anul acesta par să fie adjudecate de democraţi. Cel puţin aşa indică un recent sondaj de opinie, dat publicităţii de CNN. Cifrele spun că Hillary Clinton sau Barack Obama ar putea învinge orice republican. Deşi au strategii de campanie diferite, Clinton şi Obama au reuşit să îi convingă pe americani de acelaşi lucru: că e nevoie de o schimbare.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-10 ianuarie, pe un eşantion reprezentativ de 1.300 de adulţi americani, 840 dintre ei alegători înscrişi pe liste. Întrebaţi ce ar alege, dacă Hillary Clinton ar fi candidata democraţilor, iar John McCain, alesul republicanilor pentru Casa Albă, rezultatul a fost 50% pentru Clinton, faţă de 48% pentru McCain. În cazul în care rivalii ar fi democratul Barack Obama şi republicanul Mike Huckabee, rezultatul ar fi de 58% pentru Obama, şi 39% pentru Huckabee. Acelaşi Obama, contra republicanului John McCain ar obţine 49%, faţă de 48 de procente pentru McCain.

În ce o priveşte pe Hillary Clinton, democrata ar obţine 56% în faţa republicanului Huckabee, care ar câştiga doar 42% din voturi. Americanii chestionaţi au răspuns pe cine nu ar vota în alegrile din noiembrie. Au rezultat procente favorabile democraţilor. Romney 62% Giuliani 55% Huckabee 52% Clinton 43% McCain 43% iar Obama 38%. Întrebaţi pe cine ar vota la scrutinul pentru Casa Albă, americanii au fost din nou pentru democraţi : Clinton 37% Obama 30% McCain 22% Giuliani 19% Huckabee 15% Romney 13%.

Adepţi ai unor stiluri diferite de campanie electorală, principalii candidaţi democraţi, Hillary Clinton şi Barack Obama au reuşit să convingă, cel puţin până acum, electoratul american, să voteze schimbarea. Mesajul a ajuns la alegători, fie prin uriaşele adunări publice, practicate de Barack Omaba, căruia i se reproşează deficitul de contact direct cu electoratul, fie prin întâlnirile mai restrânse, chiar de la cafea, practicate de Hillary Clinton. Există şi aici un aspect criticat de analişti. Apropierea prea mare de electorat duce la intimităţi de genul ieşirii emoţionale a lui Hilary Clinton, din timpul campaniei din New Hamsphire.

Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close