Antena 3 CNN Externe Hollywood. Scenariştii se întorc de miercuri la muncă

Hollywood. Scenariştii se întorc de miercuri la muncă

Hollywood. Scenariştii se întorc de miercuri la muncă
11 Feb 2008   •   09:24

Scenariştii de la Hollywood revin de miercuri, la muncă, după mai bine de trei luni de grevă care a adus industriei cinematografice pierderi de sute de milioane de dolari. Sindicatul scenariştilor a aprobat duminică noul contract cu producătorii. Contractul mai trebuie votat de membrii sindicatului, dar nu se aşteaptă probleme, deoarece cu toţii doresc să-şi reia lucrul. Greva scenariştilor, declarată la 5 noiembrie, a fost cel mai grav conflict de muncă din industria filmului, în ultimele decenii. Greva a ţinut în loc zeci de filme şi seriale şi a dus la anularea ceremoniei Globurilor de Aur.

Sindicaliştii regretă aceste neajunsuri dar consideră că nu aveau de ales. Noul contract prevede dublarea drepturilor de autor pentru producţiile vândute pe Internet şi venituri fixe pentru cele difuzate gratuit.

Potrivit sindicatului, 90% dintre grevişti sunt de acord cu actualul contract. Regizorul militant Michael Moore crede că greva poate fi un exemplu pentru toate sindicatele. Nu doar scenariştii, ci toţi cei implicaţi în producţia de filme şi de seriale de televiziune sunt nerăbdători să-şi reia activitatea.

Presa semnalează, însă, că în iunie expiră contractul colectiv al actorilor, iar în sindicatul acestora există unele nemulţumiri.

Antena 3

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close