Antena 3 CNN Externe Hugo Chavez anunţă: Venezuela va avea reactor nuclear

Hugo Chavez anunţă: Venezuela va avea reactor nuclear

Hugo Chavez anunţă: Venezuela va avea reactor nuclear
29 Sep 2008   •   10:33

Preşedintele Hugo Chavez a declarat, duminică, intenţia Venezuelei de a construi un reactor nuclear, ?în scopuri paşnice?. Acesta este o nouă provocare la adresa Washingtonului, după ce, cu numai câteva zile în urmă, Rusia a oferit asistenţă ?nucleară? preşedintelui latin.

În cadrul unui miting politic, Chavez a declarat: ?Venezuela este interesată de dezvoltarea unui reactor nuclear, bineînţeles, în scopuri paşnice, precum cele medicale sau de producere a energiei electrice.? Potrivit Reuters, acesta a mai adăugat: ? Brazilia are mai multe reactoare nucleare. La fel şi Argentina. Şi vom avea şi noi.?

Preşedintele Venezuelei a mai amintit că, în trecut, a mai fost începută construirea unui reactor nuclear. Însă, lucrările au fost abandonate la acea vreme din cauza presiunii americanilor. În plus, acesta a ţinut să menţioneze că prim-ministru rus, Vladimir Putin, şi-a oferit ajutorul pentru construirea reactorului şi că o comisie se ocupă deja de această problemă.

Chavez nu a oferit detalii referitoare la data de finalizare a proiectului, dar vestea că Venezuela începe construirea unui reactor nuclear va înrăutăţi relaţiile cu Statele Unite, care erau deja tensionate. Venezuela a stricat relaţiile cu Statele Unite în momentul în care a apărat programul nuclear al Iranului, după ce fusese aspru criticat de americani.

Venezuela şi Rusia au devenit două dintre cele mai vehemente critice ale Statelor Unite, mai ales după ce autorităţile americane au criticat aspru decizia Rusiei de a ataca Georgia. Preşedintele Venezuelei a ameninţat de mai multe ori că va opri vânzările de petrol către Statele Unite.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close