Antena 3 CNN Externe Hugo Chavez doreşte apropierea de Rusia pe plan energetic şi militar

Hugo Chavez doreşte apropierea de Rusia pe plan energetic şi militar

Hugo Chavez doreşte apropierea de Rusia pe plan energetic şi militar
23 Iul 2008   •   10:41

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, se află la Moscova, în prima etapă a unui turneu diplomatic european. Adversar neîmpăcat al Statelor Unite, Chavez a declarat că ţara sa va extinde cooperarea cu Rusia în domeniul energetic, dar si pe plan militar.

Hugo Chavez consideră că Rusia şi Venezuela au încheiat ?o alianţă strategică? în domeniul petrolului şi gazelor. Chavez şi preşedintele rus Dmitri Medvedev au asistat la semnarea unor acorduri de cooperare pentru exploatarea marilor zăcăminte de petrol şi gaze din Venezuela. Potrivit lui Medvedev, cele două guverne nu au renunţat la ideea unui cartel al statelor mari producătoare de gaz, idee care îngrijorează serios ţările consumatoare din Occident. Cooperarea din domeniul ?tehnico-militar? s-a aflat pe agenda discuţiilor lui Chavez cu premierul Vladimir Putin.

Venezuela a cumpărat deja din Rusia armament în valoare de trei miliarde şi jumătate de dolari: avioane de luptă, elicoptere şi 100.000 de arme Kalaşnikov. Surse apropiate negocierilor afirmă că achiziţiile vor continua cu sisteme de rachete sol-aer, tancuri şi submarine. Contractele ar urma să fie semnate chiar în cursul actualei vizite, dar deocamdată nu s-a anunţat nimic oficial. Liderii ruşi evită, totuşi, să se alăture declaraţiilor anti-americane violente ale lui Hugo Chavez. Acesta a afirmat că priveşte ?cu respect şi dragoste renaşterea Rusiei? şi nu a uitat să le transmită conducătorilor de la Moscova salutări din partea prietenului său - Fidel Castro.

Antena 3

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close