Antena 3 CNN Externe Hugo Chavez negociază cu gherila columbiană eliberarea unor ostatici (VIDEO)

Hugo Chavez negociază cu gherila columbiană eliberarea unor ostatici (VIDEO)

Hugo Chavez negociază cu gherila columbiană eliberarea unor ostatici <font color=red>(VIDEO)</font>
27 Dec 2007   •   11:32

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez a primit acordul Columbiei pentru o operaţiune de eliberare a unor ostatici deţinuţi, de ani de zile, de gherila comunistă columbiană. Operaţiunea ar putea avea loc joi. Forţele Armate Revoluţionare Columbiene deţin zeci de ostatici de mare preţ, adică militari, oameni politici şi parlamentari. Cea mai cunoscută prizonieră este fosta candidată la preşedinţie Ingrid Betancourt (foto), care are şi cetăţenia franceză, răpită în 2002. Rebelii comunişti cer eliberarea unor tovarăşi de-ai lor în schimbul ostaticilor, dar guvernul refuză.

Ca un gest de bunăvoinţă, gherila a acceptat să elibereze trei prizonieri, între care asistenta lui Ingrid Betancourt şi fiul ei, născut în detenţie. Condiţia este ca ostaticii să-i fie predaţi liderului venezuelan Hugo Chavez, apreciat de rebeli pentru ideile sale de stânga.

Pentru că nu îl simpatizează pe Chavez, preşedintele columbian Alvaro Uribe a acceptat cu greu implicarea acestuia în negocierile cu gherila comunistă. Între timp, poliţia columbiană a salvat un alt prizonier al rebelilor, în vârstă de 9 ani. Răpirea acestuia de acum şapte luni nu a avut motive politice: rebelii au cerut o răscumpărare uriaşă, iar tatăl copilului era disperat.

?Le-am cerut să-mi dea înapoi copilul pentru că nu le puteam da banii. N-am atâţia bani şi nu ştiu de unde le-a venit ideea că i-aş avea. N-aş fi putut plăti niciodată?, a declarat Orlando Arroyo, tatăl băiatului.

În ultimii zece ani, în Columbia au fost răpiţi peste 2500 de minori.



Antena 3

×
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close