Antena 3 CNN Externe Human Rights Watch cere guvernului kosovar să investigheze acuzaţii de trafic de organe

Human Rights Watch cere guvernului kosovar să investigheze acuzaţii de trafic de organe

Human Rights Watch cere guvernului kosovar să investigheze acuzaţii de trafic de organe
12 Apr 2008   •   11:15

Organizaţiile internaţionale care militează pentru drepturile omului au cerut guvernului din Kosovo să investigheze informaţii potrivit cărora gherilele albaneze ar fi făcut trafic cu organe. Fostul procuror al Tribunalului Internaţional pentru fosta Iugoslavie, Carla del Ponte, a afirmat că are dovezi care arată că gherilele ar fi ucis etnici sârbi cu scopul de a le vinde organele.

Organizaţia Human Rights Watch a trimis o scrisoare guvernului de la Priştina în care cere investigarea informaţiilor deţinute de Carla del Ponte. Fostul procuror al Tribunalului ONU a publicat recent o carte în care scrie că gherilele alebaneze din Kosovo transportau etnici sârbi în Albania, îi ucideau şi apoi le vindeau organele traficanţilor internaţionali. Incidentele s-ar fi petrecut în 1999, iar Carla del Ponte spune că are dovezi serioase. Oficialii kosovari spun însă că nu au fost informaţi că ar exista astfel de dovezi.

Ministrul Justiţiei din Kosovo, Nekibe Kelmendi, susţine că s-a întâlnit de patru ori cu Carla del Ponte, dar că ? ea şi nu a menţionat niciodată nici un fel de acuzaţii precum cele din cartea pe care a publicat-o?. Pe de altă parte ministrul consideră că ?este imoral să scrii în cărţi despre probleme pe care nu le-ai transformat niciodată în acuzaţii oficiale. Dacă a ştiut despre asemenea cazuri, ar trebui acuzată că a ascuns dovezi.?

Fostul procuror a scris că a ascultat mărturii conform cărora aproximativ 300 de oameni au fost transportaţi în 1999 cu ajutorul unui camion în nordul Albaniei. Acolo ar fi fost ucişi. Reprezentanţii Human Rights Watch au mai trimis sesizări la Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană.

Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close