Antena 3 CNN Externe Transmisiune specială din mijlocul incendiilor din Grecia: "Iadul pe pământ! Sunt şi piromani, nu numai incendii de vegetaţie"

Transmisiune specială din mijlocul incendiilor din Grecia: "Iadul pe pământ! Sunt şi piromani, nu numai incendii de vegetaţie"

Grecia se confruntă din nou cu incendii devastatoare. Sunt zeci de focare, iar mii de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor. 

Transmisiune specială din mijlocul incendiilor din Grecia: "Iadul pe pământ! Sunt şi piromani, nu numai incendii de vegetaţie"
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    22 Iul 2022   •   15:25

Cristi Popovici, trimis special Antena 3 în Grecia, se află în regiunea Penteli, în centrul ţării, unde mai multe case au fost distruse de incendii.

Acolo sunt şi 28 de pompieri români, care luptă cu flăcările. Situaţia la faţa locului este dramatică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pompierii greci au reuşit, ajutați de detașamentul trimis din România, să limiteze și în cele din urmă să lichideze focarul din partea de nord-est a Atenei, a capitalei Greciei, Penteli, însă ceea ce a rămas în urmă este un dezastru.

Sunt foarte multe case distruse, 120 de case afectate de acest incendiu care ține de mai bine de două săptămâni și foarte, foarte multe mașini care au fost făcute scrum în urmă cu două zile.

În momentul în care flăcările au venit de pe deal, foarte multe case și o parte din deal au fost cuprinse de flăcări.

Casele au reușit să fie salvate de pompieri, însă flăcările purtate de vânt au coborât și au distrus zona. Sunt mașini extrem de multe distruse, dar și o locuință.

Oamenii spun că, în momentul în care au venit flăcările, n-au mai putut să-și evacueze bunurile. Pur și simplu au luat-o la picior și au fugit către zonele unde erau pompierii și unde dădeau cu apă şi făceau cumva o barieră împotriva focului care venea către ei.

120 de case au fost afectate de flăcări, iar 80 dintre ele complet distruse

Pompierii români așteaptă acolo să vadă dacă mai este nevoie de intervenţia lor, pentru că oricând poate reizbucni un nou focar la Atena.

În alte două părți din țară, în peninsula Peloponez, în partea de sud, dar și în nordul extrem al Greciei, sunt două incendii sălbatice extrem, extrem de violente, cu păduri care ard.

Pe lângă temperaturile extrem de ridicate, sunt 42 de grade Celsius în acest moment, în acea parte a țării sunt și piroman care pun intenționat focul, iar doi dintre ei sunt căutați de poliție.

Unul dintre ei, un bărbat îmbrăcat în negru, a fost filmat în timp ce se apropie de un tufiș, iar la câteva secunde, se vede cum acesta fuge și în momentul respectiv izbucnesc flăcările. Acestea au fost purtate de vânt pe toată zona, pe câțiva kilometri, mistuind case, mașini și toată zona de verdeață.

Bărbatul este căutat acum de polițiști, imaginile au ajuns la procurorii din Atena și sunt patrule de polițiști care încearcă să îl găsească pe bărbatul respectiv.

Aşadar, este şi o mână criminală, pe lângă faptul că este foarte cald și sunt incendii care se aprind pur și simplu de la soare, de la faptul că nu există umiditate în sol.

Incendiile izbucnesc în mai multe locuri în același timp și pompierii trebuie să aleagă ce să salveze

Suntem în acest moment în satul Panorama Palinii, la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei Atena și vedem urmele incendiului care a fost lichidat în cele din urmă de pompierii greci, ajutați și de cei români.

Aici a fost o plantație de viță de vie, undeva în sus, vedeți spre dealurile acelea, încolo sunt case afectate de flăcări.

Este totul distrus, însă foarte dureros este că și biserica de aici, din sat s-a făcut scrum. Au rămas în picioare aceste 2 turle, clopotnițele, în rest totul este distrus. Nu se mai poate renova aici absolut nimic. Am stat de vorbă cu localnicii, ne-au spus că nu au avut ce să facă. Nu au fost pompieri aici.

Asta este dureros, incendiile izbucnesc în mai multe locuri în același timp și  pompierii trebuie să aleagă ce să salveze.

Sunt prea multe focare pentru a le stinge pe toate în același timp. Tocmai de aceea pompierii evacuează zonele de populație, zonele unde știu că nu pot ajunge în timp util, dar dezastrul nu poate fi evitat.

×
Subiecte în articol: Grecia incendii piromani
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close