În Italia, salariile şi impozitele tuturor cetăţenilor au fost postate pe Internet

01 Mai 2008   •   18:36
În Italia, salariile şi impozitele tuturor cetăţenilor au fost postate pe Internet
Nemulţumire profundă în Italia, după ce guvernul lui Romano Prodi a postat pe Internet declaraţiile privind câştigurile şi impozitele tuturor cetăţenilor. Site-ul creat în acest scop de autorităţi a fost luat cu asalt de oameni curioşi să ştie cât câştigă vecinii lor, vedetele sau sportivii. După declanşarea unei adevărate isterii pe această temă, trezoreria italiană a suspendat site-ul, scrie BBC. Una dintre principalele promisiuni ale guvernului demisionar a fost să pună capăt obişnuinţei italienilor de a amâna plătirea taxelor.

Măsura a provocat însă reacţii dintre cele mai diverse: au existat numeroşi nemulţumiţi, care au protestat faţă de o astfel de formă de invadare a „spaţiului intim”. Au fost însă şi mulţi alţii pentru care site-ul a reprezentat o nouă „jucărie”, cu atât mai mult cu cât conţinea informaţii despre „toţi ceilalţi”. Iar dovadă stă în faptul că, la numai câteva ore de la lansare, site-ul a fost blocat de numărul mare al accesărilor. Ministrul de Finanţe de la acea perioadă cataloga apariţia portalului drept o modalitate de transparentizare a acestui domeniu.

De cealaltă parte, însă, criticii au condamnat măsura ca fiind o încălcare gravă a dreptului la intimitate. Şi iată că, cu doar câteva zile înainte ca Silvio Berlusconi să preia şefia Executivului, site-ul a fost închis.

Antena3.ro

x close