Antena 3 CNN Externe Îngrijorare pentru NATO şi UE, din cauza tensiunilor sporite dintre Rusia şi Georgia

Îngrijorare pentru NATO şi UE, din cauza tensiunilor sporite dintre Rusia şi Georgia

Îngrijorare pentru NATO şi UE, din cauza tensiunilor sporite dintre Rusia şi Georgia
30 Apr 2008   •   22:47

După ce Rusia şi-a anunţat intenţia de a-şi suplimenta trupele în regiunea separatistă georgiană Abhazia, membrii NATO s-au declarat îngrijoraţi. Purtătorul de cuvânt al Alianţei susţine că gestul Moscovei va spori tensiunea în regiune. Mai mult, Georgia ameninţă că ar putea bloca aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului.

NATO acuză Rusia că a subminat integritatea teritorială a Georgiei. Purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice a declarat că aliaţii NATO nu recunosc şi nici nu susţin iniţiativele care subminează suveranitatea ţării.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Georgia că a concentrat trupe la graniţa Abhaziei, probabil în vederea unei ofensive împotriva republicii separatiste. Rusia şi-a sporit efectivele staţionate în zonă ca „forţe de pace” şi ameninţă cu o ripostă „adecvată şi dură” la orice eventuală ofensivă georgiană.

Georgia dezminte că ar fi mobilizat trupe la frontieră, iar preşedintele Saakaşvili invită populaţia republicilor separatiste la reconciliere.

Situaţia i-a alarmat şi pe reprezentanţii Uniunii Europene, care cheamă Moscova la reţinere. Rusia a anunţat, la 16 aprilie, „consolidarea” relaţiilor sale cu Abhazia şi Oseţia de Sud, în replică la recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo de către Occident. Mulţi locuitori ai celor două republici au paşapoarte ruseşti, iar conducerea Abhaziei este gata să-şi declare teritoriul „protectorat militar” al Rusiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close