Antena 3 CNN Externe Înregistrare video din ianuarie cu Radovan Karadzic, participând deghizat la o conferinţă

Înregistrare video din ianuarie cu Radovan Karadzic, participând deghizat la o conferinţă

Înregistrare video din ianuarie cu Radovan Karadzic, participând deghizat la o conferinţă
23 Iul 2008   •   11:48

Primele imagini cu Radovan Karadzic, fostul lider al sârbilor bosniaci, au fost date publicităţii. Karadzic este filmat în timpul unei conferinţe medicale la care asista, sub numele de Dragan Dabic. Este îmbrăcat sobru, purtând o haină neagră. Are barba lungă şi ochelari. Conferinţa s-a ţinut în ianuarie, la 150 de kilometri de Belgrad. Radovan Karadzic practica medicina alternativă la o clinică particulară din capitala Serbiei..

A fost arestat luni, într-un autobuz din Belgrad, după mai bine de 13 ani de fugă din faţa acuzaţiilor de genocid. El este cel care a ordonat "purificarea etnică" a teritoriilor controlate de sârbii bosniaci în perioada 1993-1995.

Sute de mii de musulmani şi croaţi au fost omorâţi sau puşi pe fugă în sângeroasa campanie organizată de Karadzic alături de liderul militar al sârbilor bosniaci, generalul Ratko Mladici. Un judecător a dispus deja transferul lui Radovan la curtea Tribunalului Penal Internaţional de la Haga.



Fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici ar fi fost protejat de persoane sus puse în instituţiile de la Belgrad, iar arestarea lui a fost posibilă abia după ce protectorii au fost înlăturaţi de noua administraţie, scrie cotidianul britanic Financial Times, iar jurnaliştii citează surse din serviciile secrete de la Londra.

Acum câteva săptămâni serviciile secrete sârbe au primit o notă în care serviciile de informaţii occidentale indicau locul unde s-ar afla Karadzic. Numai că serviciile secrete sârbe nu au făcut nimic. Schimbările la vârf survenite după alegerile legislative de la 11 mai din Serbia, ar fi întârziat arestarea lui Karadzic.

Operaţiunea a fost posibilă abia luni, după ce preşedintele prooccidental Boris Tadic şi-ar fi numit omul lui în fruntea Agenţiei de Informaţii sârbe. Din această cauză, agenţii serviciilor occidentale spun că sunt convinşi că fugarul a avut protecţia unor persoane sus-puse, care au fost înlăturate din funcţii după alegerile din 11 mai.

Doar aşa se explică, spun agenţii britanici, faptul că Radovan Karadzici s-a ascuns, vreme de 13 ani, chiar în capitala Serbiei.

Citiţi şi RADOVAN KARADZIC, PSIHIATRUL CRIMINAL DE RĂZBOI. ASTĂZI, UN BĂTRÂN DEPRESIV

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close