Antena 3 CNN Externe Interdicţiile de circulaţie din Bagdad au fost ridicate

Interdicţiile de circulaţie din Bagdad au fost ridicate

Interdicţiile de circulaţie din Bagdad au fost ridicate
31 Mar 2008   •   09:32

Interdicţiile de circulaţie impuse joi seara în Bagdad au fost ridicate luni dimineaţă. Decizia vine, după ce imamul radical Moqtada al Sadr a cerut miliţiilor sale şiite să se retragă de pe străzi şi să înceteze violenţele. Confruntările din ultimele zile între radicalii şiiţi şi armata irakiană au provocat moartea a peste 270 de oameni şi rănirea altor câteva sute, în oraşele irakiene.

Televiziunea de stat irakiană a fost cea care a anunţat apelul lansat de imamul radical şiit Moqtada Sadr. După aproape o săptămână de confruntări sângeroase, comandantul miliţiilor şiite le-a cerut subordonaţilor săi retragerea de pe străzi şi încetarea violenţelor. Apelul i-a luat prin surprindere până şi pe subordonaţii săi, care se tem acum că vor fi luaţi în vizor de soldaţii americani din Irak.

De cealaltă parte, autorităţile irakiene au anunţat că în această dimineaţă vor fi ridicate restricţiile de circulaţie introduse în Bagdad joia trecută. Astfel că maşinile şi cetăţenii vor putea circula din nou liberi pe străzile capitalei. Deşi imediat după apelul imamului violenţele au încetat în oraşele Basra şi Nassiriya, armata irakiană va supraveghea în continuare străzile irakiene. Situaţia din Irak nu este deloc stabilă, iar conflictele pot reizbunci în orice moment.

Ciocnirile dintre armata irakiană şi miliţiile radicale şiite au fost atât de sângeroase în ultima săptămână încât forţele americane şi cele britanice s-au văzut nevoite să intervină.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close