Antena 3 CNN Externe Intrarea turiştilor în Tibet a fost interzisă în urma confruntărilor violente

Intrarea turiştilor în Tibet a fost interzisă în urma confruntărilor violente

Intrarea turiştilor în Tibet a fost interzisă în urma confruntărilor violente
15 Mar 2008   •   09:39

Niciun turist străin nu are voie să intre în Tibet, după ce zece oameni au fost ucişi vineri seară în capitala provinciei, în confruntările violente cu militarii chinezi. Informaţia provine de la agenţiile de presă internaţionale care anunţă totodată că pe străzile oraşului patrulau îsîmbătă dimineaţă tancuri şi vehicule ale armatei. Încă de la începutul săptămânii sute de călugări au organizat manifestaţii de protest pentru a marca împlinirea a 49 de ani de exil forţat pentru Dalai Lama.

Incidentele au izbucnit în Lhassa, capitala regiunii autonome, în timpul unei manifestaţii a călugărilor tibetani împotriva guvernului chinez. Au fost incendiate magazine, dar şi maşini ale poliţiei. Mai mulţi turişti străini au descris oraşul ca pe unul asediat, încercuit de militari şi de forţele de ordine. Guvernul chinez a anunţat că militarii trimişi să restabilească ordinea au tras focuri de evertisment. Autorităţile chineze îl acuză pe Dalai Lama că a provocat revolta şi că incită populaţia la violenţă.

Sute de refugiaţi tibetani au ieşit în stradă şi în Nepal sau India. 12 călugări budhişti au fost răniţi în urma ciocnirilor cu poliţia din capitala Nepalului, Katmandu. Protestul din Nepal a început ca un marş paşnic la un altar budhist. Manifestarea a degenerat în violenţă când participanţii au încercat să ajungă la ambasada chineză. Poliţia a intervenit în forţă pentru a-i împiedica. La fel s-a întâmplat şi la New Delhi. Câteva zeci de susţinători ai budhismului tibetan au ajuns în arestul poliţiei.

Antena 3

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close