Antena 3 CNN Externe Inundaţiile din SUA pot arunca lumea într-o criză comparabilă cu Marea Recesiune

Inundaţiile din SUA pot arunca lumea într-o criză comparabilă cu Marea Recesiune

Inundaţiile din SUA pot arunca lumea într-o criză comparabilă cu Marea Recesiune
22 Iun 2008   •   10:24

Inundaţiile care au devastat în ultimele trei săptămâni Statele Unite ameninţă să scumpească şi mai mult alimentele la nivel global. Fermierii americani din zona numită ?centura de porumb a Americii? au înregistrat pierderi de peste 3 miliarde de dolari deoarece culturile sunt compromise. Criza va fi resimţită în întreaga lume, deoarece Statele Unite reprezintă principalul exportator de porumb al lumii.

Inundaţiile au început în Statele Unite la sfârşitul lunii mai. 24 de oameni au murit, iar pagubele se ridică la miliarde de dolari. Sunt cele mai devastatoare inundaţii din ultimii 15 ani, spun americanii. Fluviul Mississippi şi afluenţii săi au rupt digurile şi au inundat localităţi întregi, dar şi sute de hectare de teren agricol în Iowa, Illinois şi Missouri. Meteorologii din Statele Unite se aşteaptă ca apele să se retragă până săptămâna viitoare, însă pentru recolte este mult prea târziu. Nu va putea fi recuperat nimic.

Experţii americani vorbesc deja despre o criză comparabilă cu Marea Recesiune Economică şi nu au nici o îndoială că efectele ei vor fi simţite şi dincolo de graniţele Americii. Statele Unite produc 60% din necesarul de porumb al planetei, acoperă o treime din cererea de soia şi un sfert din cea pentru grâu. Naţiunile Unite au avertizat deja că această criză va duce şi la creşterea preţului cărnii, din cauza lipsei furajelor.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close