Antena 3 CNN Externe Irak. Un an de la execuţia lui Saddam Hussein

Irak. Un an de la execuţia lui Saddam Hussein

Irak. Un an de la execuţia lui Saddam Hussein
30 Dec 2007   •   17:35
Forţele de securitate irakiene au fost în stare de alertă duminică, la împlinirea unui an de la execuţia lui Saddam Hussein. Fostul dictator a fost spânzurat în zorii zilei de 30 decembrie 2006. Procesul lui Saddam urma să deschidă o nouă eră în Irak, dar execuţia a dat naştere unor noi controverse. Sute de simpatizanţi ai lui Saddam Hussein au comemorat un an de la execuţia fostului dictator irakian. Au avut loc o serii de manifestaţii la Tikrit - oraşul natal al dictatorului, dar şi la Bagdad. Autorităţile au luat măsuri de securitate drastice.

Saddam a fost condamnat la moarte prin spânzurătoare pentru masacrarea a 148 de civili şiiţii, însă nu a mai fost judecat pentru alte capete de acuzare, mult mai grave. Execuţia programată în ziua marii sărbători musulmane a Sacrificiului a fost filmată pe ascuns, iar imaginile au şocat întreaga lume. Execuţia a semănat, astfel, mai mult cu o răzbunare decât cu un act de justiţie.

Preşedintele George W. Bush a criticat modalităţile execuţiei, iar americanii ezită, acum, să-i predea justiţiei irakiene pe demnitarii fostului regim. Dispariţia lui Saddam a fost urmată de manifestări de bucurie ale şiiţilor şi de protestele sunniţilor. În loc să unească naţiunea, sfârşitul tiranului n-a făcut decât să adâncească dezbinarea dintre irakieni, iar reconcilierea se mai lasă şi acum aşteptată.

Antena 3

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close