Antena 3 CNN Externe Iran: Nicio forţă mondială nu ne poate nega dreptul la tehnologie

Iran: Nicio forţă mondială nu ne poate nega dreptul la tehnologie

Iran: Nicio forţă mondială nu ne poate nega dreptul la tehnologie
16 Iul 2008   •   17:38

Autoritatea superioară iraniană a declarat miercuri că ţara îşi va continua controversatul program nuclear, sfidând astfel marile puteri ale lumii înaintea unei întâlniri cu Statele Unite. SUA vor trimite o delegaţie condusă de Subsecretarul de Stat William Burns, la o întâlnire la Geneva între Iran şi marile puteri ale lumii, unde se va discuta despre răspunsul Teheranului la stimulentele oferite în cazul în care suspendă acţiunea de îmbogăţire a uraniului.

Burns li se va alătura înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Javier Solana, şi trimişilor din China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania, la discuţiile de sâmbătă cu negociatorul iranian pe probleme nucleare, Saeed Jalili, a informat un oficial american de la Washington, citat de Reuters. Guvernul american a declarat în repetate rânduri că nu se va implica în pre-negocieri cu Republica Islamică, decât în momentul în care pune capăt îmbogăţirii uraniului, care poate avea utilizări atât civile cât şi militare.

Dar Iranul a refuzat să îşi oprească programul nuclear, aşa cum i-au cerut cele şase mari puteri înainte ca discuţiile despre beneficiile economice oferite Teheranului să înceapă. "Această realizare nucleară aparţine întregii naţiuni iraniene şi nicio mare putere nu va putea să lipsească naţiunea iraniană de această tehnologie şi de dreptul de a o deţine", a declarat liderul suprem, ayatolahul Ali Khamenei.

"În problema negocierilor... am definit foarte clar linii roşii", a adăugat Khamenei într-un discrus la postul naţional de radio. Oficialii iranieni au declarat anterior că îmbogăţirea uraniului este o "linie roşie" şi că va continua.

Statele Unite şi celelalte puteri suspectează că Iranul caută să îşi construiască bombe nuclear sub acoperirea unui program civil. Iranul, al patrulea exportator de petrol din lume, susţine că programul nuclear are ca singur scop producerea de electricitate.

Sursa foto: wikipedia

Antena3.ro

×
Parteneri
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close