Antena 3 CNN Externe Iran. Un spion israelian, condamnat la moarte

Iran. Un spion israelian, condamnat la moarte

Iran. Un spion israelian, condamnat la moarte
30 Iun 2008   •   16:57

Un iranian a fost condamnat la moarte pentru că a spionat în folosul Israelului, conform unor surse de la Teheran, citate de BBC. Ali Ashtari a fost găsit vinovat pentru că a trimis „informaţii preţioase despre centrele militare, de apărare şi de cercetare” către marele duşman din regiune. Oficialii israelieni au fost citaţi spunând că Israel nu ştie nimic despre acest caz.

Presa din Iran susţine că Ashtari, în vârstă de 45 de ani, a fost judecat sâmbătă şi că a pledat vinovat, cerând clemenţă. În urma verdictului, Ali Ashtari are la dispoziţie 20 de zile să facă apel la decizia curţii. Postul de televiziune de stat iranian informează că Ashtari este un comerciant de mărfuri electronice, care a furnizat dispozitive electronice către bazele militare şi centrele de cercetare.

Materialul despre care se spune că l-a trimis Israelului conţinea informaţii despre Organizaţia Energiei Atomice a ţării sale. Un oficial a fost citat spunând că Ashtari a încercat să creeze conexiuni între experţii iranieni şi membrii serviciului secret israelian, Mossad. Conform agenţiei de ştiri Fars, Mossad i-a oferit lui Ashtari 50.000 de dolari pentru a furniza cabluri de internet şi telefoane prin satelit unor „clienţi speciali”, în speranţa că Israelul va reuşi să spioneze comunicaţiile lor. „Nu ştiu exact ce au vrut să facă, pentru că înainte să vând aceste lucruri clienţilor mei am fost arestat”, a declarat Ashatari.

Corespondentul BBC a declarat că acest verdict vine în urma unui intens război al cuvintelor între Iran şi Israel, cei din urmă ameninţând cu acţiuni militare pentru a stopa controversatul program nuclear al Iranului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close