Antena 3 CNN Externe Iranienii au testat nouă rachete pentru a demonstra SUA capacitatea lor militară

Iranienii au testat nouă rachete pentru a demonstra SUA capacitatea lor militară

Iranienii au testat nouă rachete pentru a demonstra SUA capacitatea lor militară
09 Iul 2008   •   10:09

Iranul a testat nouă rachete cu rază lungă şi medie, inclusiv una despre care s-a spus că ar putea lovi bazele americane şi israeliene din regiune, a relatat o televiziune locală, miercuri. Testele au avut loc într-un moment în care tensiunile au luat amploare între Iran şi Israel cu privire la programul nuclear al Teheranului, de care ţările din Vest se tem că este destinat creerii de bombe. Iranul susţine însă că programul nuclear este doar pentru generarea de electricitate.

Postul tv prin satelit Alalam a relatat că rachetele testate de Gărzile Revoluţionare iraniene au inclus şi o ?nouă? rachetă Shahab 3, care are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi care este capabilă să lovească bazele militare americane din Golful Persic. Lansările au avut loc într-o locaţie secretă din deşert. ?Am lansat aceste rachete în onoarea Iranului, pentru a demonstra doar o mică parte a capacităţii noastre militare?, a declarat Hossein Salami, comandant în forţele aeriene ale Gărzilor Revoluţionare, citat de agenţia rusă de presă Ria Novosti.

Marţi, un consilier al Liderului Suprem iranian Ali Khamenei, a fost citat spunând că Republica Islamică ar lovi Tel Aviv-ul, navele americane din Golf şi ?interesele? americane din întreaga lume, dacă ţara ar fi atacată din cauza activităţilor nucleare. Mai multe vase din SUA, Marea Britanie şi Bahrain au făcut exerciţii în ultima perioadă în Golful Persic.

Iranul a fost sancţionat până în prezent de trei ori de Consiliul de Securitate al Onu pentru că a sfidat cererile de oprire a îmbogăţirii uraniului. Pentru a preveni atacuri cu rachete din partea Iranului, SUA au semnat cu Cehia un pact de construire a unui scut antirachetă în apropiere de Praga, faţă de care Rusia se opune. În ciuda ameninţării iraniene, oficialii de la Moscova se tem că prezenţa americanilor în apropierea graniţelor Rusiei se doreşte să destabilizeze Federaţia şi au ameninţat cu intervenţii armate în cazul în care proiectul american este dus la bun sfârşit.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close