Antena 3 CNN Externe Iranul acuză: SUA vor să destabilizeze Golful Persic

Iranul acuză: SUA vor să destabilizeze Golful Persic

Iranul acuză: SUA vor să destabilizeze Golful Persic
03 Apr 2008   •   21:19

Ministerul de externe al Iranului a declarat, joi, că ultimele remarci ale preşedintelui american, George W. Bush, sunt menite să destabilizeze regiunea Golfului Persic.

Vorbind la summitul NATO de la Bucureşti, preşedintele SUA a spus că Iran produce rachete capabile să atingă nu numai ţinte din Europa, dar şi din Statele Unite. Astfel, Bush a cerut, din nou, sprijinul pentru constituirea unui scut anti-rachetă în Europa. „Astfel de acuzaţii sunt nedrepte şi reprezintă încercări oportuniste ale guvernului american de a destabiliza situaţia din regiune”, a declarat purătorul de cuvânt al ministerului, Mohammad-Ali Hosseini.

Diplomatul iranian a spus că Teheranul caută să aibe relaţii de prietenie cu vecinii săi şi că „interferenţa altor ţări nu poate produce rău acestui proces”. „Forţa armată a Iranului are o natură strict defensivă şi oferă stabilitate şi securitate în regiune”, a mai spus Hosseini.

Surse din vest susţin însă că Iranul conduce un program, numit Proiectul Koussar, prin care dezvoltă rachete cu o rază de acţiune de 4.000-5.000 de kilometri. Pentru a contracara aceste presupuse ameninţări, SUA plănuieşte să amplaseze 10 dispozitive de interceptare a rachetelor în Polonia şi un radar în Cehia, deşi Rusia vede acest plan ca o ameninţare pentru securitatea ei naţională.

Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close