Antena 3 CNN Externe Iranul ia locul Turkmenistanului în proiectul Nabucco?

Iranul ia locul Turkmenistanului în proiectul Nabucco?

Iranul ia locul Turkmenistanului în proiectul Nabucco?
17 Apr 2008   •   14:24

Iranul ar putea înlocui Turkmenistanul în proiectul conductei Nabucco, menită să transporte gaz din bazinul caspic spre Europa, ocolind astfel Federaţia Rusă, a declarat noul ambasador al Uniunii Europene în Azerbaidjan. Alan Waddams a declarat la postul de televiziune ANS din Azerbaidjan că reprezentanţii UE - care s-au aflat într-o vizită în Turkmenistan - au spus că autorităţile turkmene au fost de acord să exporte gaz către Europa prin Nabucco, dar dacă acestea se răzgândesc, atunci Iranul ar putea fi luat în calcul ca o alternativă.

Proiectul gazoductului Nabucco, ale cărui costuri sunt estimate la 7-8 miliarde de dolari, este sprijinit de UE şi de Statele Unite şi ar urma să lege regiunea Asiei Centrale, bogată în resurse energetice, de Europa traversând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Diplomatul european a declarat că preşedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov a anunţat la întrevederea cu oficialii europeni că este de acord să exporte gaz prin Nabucco. Unii experţi spun că, fără sprijinul Turkmenistanului, unul dintre producătorii majori de gaz din Asia Centrală, proiectul Nabucco nu este realizabil.

Construcţia conductei, proiectată cu o capacitate anuală de 20-30 de miliarde de metri cubi, este prevăzută să înceapă în 2010. Azerbaidjanul, Iranul, Turkmenistanul şi, mai recent, Irakul, care se bucură de sprijinul Statelor Unite, au fost luate în considerare ca posibili furnizori de gaz. Rusia este sceptică în ceea ce priveşte succesul implementării proiectului în viitorul apropiat, invocând furnizorii insuficienţi de gaz şi propune propriul său proiect, gazoductul South Stream, care este de aproape două ori mai scump şi care ar presupune ca un tronson al conductei să treacă pe sub Marea Neagră, ajungând în Bulgaria.

ARABIA LA ZI



×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close