Antena 3 CNN Externe Iranul, sancţionat dur din cauza programului nuclear

Iranul, sancţionat dur din cauza programului nuclear

Iranul, sancţionat dur din cauza programului nuclear
04 Mar 2008   •   10:27

Iranul a primit sancţiuni dure de la ONU. Consiliul de Securitate al ONU a votat luni impunerea unor noi sancţiuni Iranului din cauza programului său nuclear, inclusiv restricţii de călătorie şi îngheţarea bunurilor unor oficiali importanţi, precum şi apelurile la vigilenţă în legătură cu băncile din Iran.

Interdicţii de călătorie.
Toatele statele trebuie să interzică intrarea sau tranzitarea teritoriului lor de către persoane nominalizate, "implicate, asociate direct sau care furnizează sprijin proliferării activităţilor nucleare sensibile ale Iranului sau pentru dezvoltarea unor sisteme de distribuire de armament nuclear". Unele restricţii de călătorie au caracter obligatoriu. Până acum, acestea se făceau sub formă de recomandare făcută statelor.

Îngheţarea bunurilor.
Măsur fusese adoptată în rezoluţia precedentă din 2007 ;i a fost extinsă pentru persoane sau companii specifice.

Credite pentru export.
Statele sunt chemate să "manifeste vigilenţă" în luarea unor noi angajamente de sprijin financiar pentru comerţul cu Iranul, inclusiv credite pentru export, garanţii sau asigurări.

Monitorizare financiară.
Statelor li se recomandă să fie vigilente în legătură cu activităţile instituţiilor financiare de pe teritoriile lor cu băncile având sediul în Iran. Sunt vizate în special banca Melli şi Saderat.

Inspectarea mărfurilor.
Statele ar trebui să inspecteze încărcăturile către sau dinspre Iran ale avioanelor şi navelor deţinute sau operate de Iran Air Cargo sau de flota maritimă iraniană, dacă bănuiesc că acestea transportă mărfuri interzise de rezoluţiile ONU.

Bunurile cu dublă utilizare.
Lista bunurilor care nu pot fi vândute Iranului este extinsă pentru a include mai multe bunuri cu dublă utilizare, civilă şi militară.

Consiliul de Securitate al ONU îi cere directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică Mohamed El Baradei să raporteze în decurs de 90 de zile dacă Iranul respectă cererile rezoluţiei privind suspendarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului şi cele de reprocesare a plutoniului.

Rezoluţia menţionează că dacă Teheranul nu respectă cererile Consiliului de Securitate al ONU acesta va "adopta măsuri adecvate pentru a convinge Iranul să se supună acestor rezoluţii şi cererilor AIEA".

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close