Antena 3 CNN Externe Irlandezii sunt chemaţi la referendum privind Tratatul de la Lisabona

Irlandezii sunt chemaţi la referendum privind Tratatul de la Lisabona

Irlandezii sunt chemaţi la referendum privind Tratatul de la Lisabona
12 Iun 2008   •   14:27

Aproape 3 milioane de irlandezi sunt chemaţi, joi, la urne, pentru a vota în cadrul referendumului privind Tratatul de la Lisabona, considerat noua Constituţie a Uniunii Europene - un referendum important, pentru că scrutinul din Irlanda decide soarta documentului. Tratatul trebuie să fie aprobat de toate cele 27 de state membre pentru a intra în vigoare.

Irlanda este singurul stat comunitar care organizează un referendum pe această temă. Motivul este Constituţia Irlandei, care nu permite adoptarea unui astfel de document prin vot parlamentar. Celelalte state europene au optat pentru ratificarea tratatului de către Parlamentele naţionale.

Rezultatul votului din Irlanda este greu de prevăzut. Trei sondaje de opinie realizate în ultimele zile s-au dovedit inconcludente. Rezultatele au fost prea apropiate ca să se poată da un pronostic, mai ales că mulţi dintre irlandezi nu ştiu prea multe despre tratat.

Tratatul de la Lisabona reia reformele propuse de proiectul de Constituţie care a fost respinsă în 2005 de Franţa şi Olanda. Comisia Europeană se va restrânge la 18 membri în loc de 27, iar deciziile vor fi luate pe principiul majorităţii.

Antena3

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close