Italia va amprenta toţi cetăţenii pentru a scăpa de scandalul recensământului rromilor

16 Iul 2008   •   13:49
Italia va amprenta toţi cetăţenii pentru a scăpa de scandalul recensământului rromilor
Autorităţile italiene par a fi găsit o modalitate de a evita scandalul declanşat deja de intenţia de a amprenta toţi cetăţenii rromi de pe teritoriul Italiei. Acuzaţi de fascism şi discriminare, italienii au găsit o metodă prin care să ocolească aceste acuzaţii, evitând astfel oprobiul public şi izolarea din partea UE. Toţi cetăţenii italieni vor fi amprentaţi până în 2010, amprentele urmând să fie tipărite pe cartea de identitate, obligatorie din acel an, informează laReppublica.it.

Măsura constituie un amendament al celui mai recent decret de lege adoptat de Parlamentul Italian. Potrivit La Reppublica, noile cărţi de identitate vor avea valabilitate 10 ani şi, pe lângă fotografie vor mai trebui să conţină şi amprentele digitale ale titularului. Masura se înscrie în directivele date de UE cu privire la evidenţa populaţiei şi ar putea fi introdusă şi în alte state membre. Susţinătorii măsurii, deputaţii Masini şi Calvisi au declarat că ea a putut fi adoptată tocmai pentru că se înscrie în linie cu proiectul UE, directiva nefiind încă în vigoare, dar existând mari şanse ca ea să fie adoptată în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, cei doi deputaţi au declarat că se aşteaptă în continuare la atacuri şi acuzaţii de discriminare, mai ales în ceea ce priveşte amprentarea copiilor rromi, în condiţiile în care nici măcar în SUA copiii nu sunt amprentaţi.

Antena3.ro

Parteneri
x close