Antena 3 CNN Externe Italienii se pregătesc de alegeri

Italienii se pregătesc de alegeri

Italienii se pregătesc de alegeri
08 Apr 2008   •   21:56

La mai puţin de doi ani de la ultimele alegeri legislative, italienii se pregătesc din nou de vot. Principalii pretendenţi la preşedinţia Consiliului de Miniştri, Silvio Berlusconi şi Walter Veltroni, mizează pe voturile indecişilor. 180 de partide şi organizaţii şi-au anunţat participarea la alegeri. Printre ele se numără chiar şi formaţiunea intitulată "Eu nu voi vota".

Italienii sunt destul de sceptici cu privire la rezultatul acestor alegeri şi nu mai cred într-o rezolvare a crizei politice de la Roma. Analiştii sunt însă optimişti. Fost premier şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Peninsulă, Silvio Berlusconi, este sigur de victorie, la scrutinul din 13-14 aprilie.

Partidul Poporului Libertăţii, pe care îl conduce, este lider în sondaje. La o distanţă mică se află însă Partidul Democrat al primarului Romei, Walter Veltroni, care este şi el din ce în ce mai sigur de şansele sale de victorie.

Veltroni a anunţat chiar că formaţiunea de stânga pe care o conduce intenţionează să coopereze cu formaţiunile de dreapta, în cazul în care va câştiga alegerile legislative. Experţii spun că electoratul nu va fi de acord cu aşa ceva.

"Ambii lideri au lăsat să se înţelegă că nu vor colabora, că nu vor forma o mare coaliţie, după model german. Dacă ar face aşa ceva, susţinătorii lor îi vor distruge, nu i-ar ierta niciodată", a declarat James Walston, analist politic.

În rândul populaţiei, campania electorală nu este însă una mobilizatoare, după ce ultimul guvern a căzut din cauza destrămării alianţei aflate la putere, prin plecarea unui partid mic.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close