Antena 3 CNN Externe Jaap de Hoop Scheffer: NATO şi Rusia nu pot coopera cât timp trupele ruseşti atacă Georgia

Jaap de Hoop Scheffer: NATO şi Rusia nu pot coopera cât timp trupele ruseşti atacă Georgia

Jaap de Hoop Scheffer: NATO şi Rusia nu pot coopera cât timp trupele ruseşti atacă Georgia
19 Aug 2008   •   14:37

Nu poate exista o cooperare cu Rusia în condiţiile în care statul atacă Georgia, un aspirant al aderării la NATO, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, cu ocazia unei conferinţe de presă, susţinute marţi. Viitorul relaţiei cu Rusia depinde de acţiunile oficialilor de la Moscova.

Consiliul NATO-Rusia nu va fi abandonat, dar nu mai are sens în aceste condiţii, a precizat Scheffer.

Secretarul general îşi va trimite un reprezentant la Tbilisi, pentru a se consulta cu guvernul georgian. Totodată, NATO va detaşa o echipă de 50 de experţi care vor evalua pagubele din Georgia.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare Europeană a anunţat că Rusia este de acord ca 20 de observatori militari să se deplaseze pe teritoriul Georgiei şi că se aşteaptă numai acceptul de la Tiblisi. Mai mult, trupele gruzine şi cele ruseşti au făcut schimb de prizonieri, la un punct de control din apropiere de capitala Georgiei. Evenimentul a avut loc la Igoeti, la aproximativ 30 de kilometri de Tiblisi, unde 15 soldaţi georgieni au fost predaţi în schimbul a cinci soldaţi ruşi.

Cei 20 de observatori se vor alătura celor nouă care sunt deja în Oseţia de Sud, potrivit declaraţiilor ministrului de externe finlandez, Alexander Stubb.

Cu toate acestea, oficialii de la Tiblisi declară că nu au încă dovezi concludente că trupele ruseşti au părăsit Georgia, în ciuda declaraţiilor ministrului de apărare rus care a afirmat că retragerea a început şi se va finaliza în câteva zile.

Antena3.ro

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close