Antena 3 CNN Externe Jandarmii români au intervenit azi în Kosovo

Jandarmii români au intervenit azi în Kosovo

Jandarmii români au intervenit azi în Kosovo
19 Feb 2008   •   15:27

Jandarmii români au intervenit azi în zona de frontieră dintre Serbia şi Kosovo. Acolo, două posturi de control au fost incendiate de sârbi. Cele două posturi de graniţă, în momentul incendierii, erau păzite de forţe ale poliţiei din Kosovo şi trupe ONU. Intervenţia jandarmilor români, aflaţi sub mandat ONU, este prima de acest gen, după ce provincia şi-a proclamat unilateral independenţa. Forţele ONU care asigură securitatea în Kosovo din 1999 s-au mobilizat după ce au apărut incidente la cele două posturi de graniţă între Sebia şi nordul Kosovo, unde trăiesc în jur de 40.000 de sârbi. Trimisul special al Antena 3 în Kosovo, Mile Cărpenişan, transmite că niciun jandarm nu a fost rănit.

Mile Cărpenişan, trimisul special al Antena 3 în Kosovo:  

În acelaşi timp, la Mitroviţa, oraş divizat etnic şi situat în nordul Kosovo, majoritar sârb, peste 1.000 de studenţi au protestat faţă de noul stat. Studenţii au împărţit manifeste de susţinere a protestelor până pe 17 martie. În 2004, pe această dată a avut loc un val de vilenţe împotriva sârbilor, în care 19 oameni au fost ucişi, iar peste 900 răniţi.

Protestele au început încă de duminică, ziua în care Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa. O maşină de poliţie a contingentului bulgar în Kosovo a fost atacată atunci cu o grenadă. Forţele bulgare dislocate în zonă patrulau la graniţa dintre Kosovo şi Serbia. Unul dintre jandarmii care participă la operaţiune, Plamen Chorbadjiiski, a declarat că nimeni nu a fost rănit.

Comunitatea internaţională, divizată de independenţa Kosovo
Actul de la Priştina a divizat comunitatea internaţională, în ceea ce priveşte poziţia faţă de noul stat: pe de o parte, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au recunoscut deja Kosovo independent, la fel ca majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Pe o altă poziţie se află doi mari jucători mondiali: Rusia şi China au anunţat ferm că nu vor recunoaşte independenţa sub nicio formă.

Efectele proclamării independenţei kosovare nu au ocolit nici România. Principalele partide politice au reacţionat imediat la precedentul ?periculos? creat în Uniunea Europeană. Preşedintele Traian Băsescu a convocat luni liderii principalelor formaţiuni la discuţii la Cotroceni, concluzia unanimă fiind următoarea: România nu recunoaşte independenţa kosovarilor. Rămâne însă un semn de întrebare: ce caută atunci jandarmii români în Kosovo, alături de ţările care susţin actul de la Priştina?

CITIŢI: DUPLICITATEA ROMÂNIEI. NU RECUNOAŞTEM KOSOVO, DAR NE MENŢINEM TRUPELE

Iată statele europene care nu recunosc independenţa provinciei Kosovo:
-România
-Cipru
-Spania
-Grecia
-Slovacia

Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close