Antena 3 CNN Externe Japonia. Niponii comemorează 63 de ani de la atacul de la Hiroshima

Japonia. Niponii comemorează 63 de ani de la atacul de la Hiroshima

Japonia. Niponii comemorează 63 de ani de la atacul de la Hiroshima
06 Aug 2008   •   15:34

Japonia comemorează astăzi 63 de ani de la primul atac nuclear din istorie, soldat cu peste 145.000 de morţi. Un clopot a bătut la ora locală 08:15, în Hiroshima, în prezenţa a mii de oameni veniţi special la ceremoniile organizate în memoria victimelor. La ceremonia care a avut loc în Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima au participat aproximativ 45.000 de oameni. Cu toţii au păstrat un minut de tăcere în amintirea victimelor atacului nuclear.

Premierul japonez, Yasuo Fukuda, prezent şi el la eveniment, a reafirmat dorinţa autorităţilor de la Tokyo de a lupta pentru renunţarea la armele nucleare. "Azi, jur încă o dată că vom fi devotaţi Constituţiei păcii şi celor trei principii non-nucleare şi vom rămâne liderii comunităţii internaţionale care lucrează pentru dezarmarea nucleară", a declarat Fukuda.

La 6 august 1945, avionul american "Enola Gay" a lansat de la o înălţime de nouă mii de metri bomba atomică "Little Boy" asupra oraşului Hiroshima. Bomba de patru tone şi jumătate a explodat la aproape 600 de metri de sol şi a produs un val de căldură care a ajuns până la patru mii de grade Celsius pe o suprafaţă de patru kilometri şi jumătate. Trei zile mai târziu, americanii au lansat o altă bombă atomică asupra oraşului Nagasaki.

Antena 3
 

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close