Antena 3 CNN Externe Jean-Claude Juncker: Este arogantă atitudinea liderilor UE faţă de Irlanda

Jean-Claude Juncker: Este arogantă atitudinea liderilor UE faţă de Irlanda

Jean-Claude Juncker: Este arogantă atitudinea liderilor UE faţă de Irlanda
17 Iun 2008   •   22:59

Respingerea tratatului de la Lisabona de către Irlanda produce valuri printre oficialii europeni. Un apel la calm vine însă din partea lui Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului. „Nu o să depăşim criza dacă ţinem predici Irlandei sau dacă o izolăm”, a declarat Junker, citat de AFP. Premierul luxemburghez a denunţat astfel pericolul de a pune o anatemă pe decizia irlandezilor. „Sunt îngrijorat de lipsa de sensibilitate vizavi de Irlanda, de care dau dovadă mai ales marile state membre UE”, a continuat el.

Mai mult, Juncker a catalogat drept „arogantă” atitudinea liderilor europeni care au transmis către irlandezi ideea că votul lor oricum nu contează pentru că vin dintr-o ţară mică. „Va trebui să respectăm decizia poporului irlandez şi să o tratăm la fel de serios ca pe 'nu'-ul venit din partea francezilor şi al olandezilor”, a precizat el.

Dacă irlandezii ar fi aprobat Tratatul, acesta putea intra în vigoare în forma actuală sau modificat. În cadrul unui referendum, irlandezii au respins însă Tratatul de la Lisabona, cu 53,4% dintre voturi 'împotrivă' şi 46,6% 'pentru', aruncând Europa într-o nouă criză instituţională.

Declaraţia premierului luxemburghez vine în contextul în care, zilele acestea, liderii Uniunii Europene s-au reunit la Luxemburg pentru a găsi o soluţie la respingerea Tratatului. În cadrul discuţiilor de până acum, miniştrii de Externe din Uniune au insistat că Tratatul este încă viabil şi încearcă să convingă Irlanda să organizeze un nou referendum.

Cei mai mulţi dintre oficialii europeni cred că procesul de ratificare a Tratatului ar trebui să continue, în ciuda faptului că Irlandezii au spus 'nu'. Germanii sunt cei mai hotărâţi, mai ales că ei sunt artizanii acestui tratat. Iată însă că una dintre marile personalităţie europene, Jean Claude Juncker, al cărui nume este vehiculat ca posibil preşedinte al Uniunii Europene, îndeamnă la o atitudine mai calmă, de apropiere faţă de irlandezi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Un nou val de praf Saharian vine peste România
x close