Antena 3 CNN Externe Ministrul francez de externe: "Prezența trupelor Franței în România nu este o provocare"

Ministrul francez de externe: "Prezența trupelor Franței în România nu este o provocare"

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat, joi, că prezența militară franceză anunțată în România este o consecință a respectării angajamentelor pe care Parisul sa trebuie să le onoreze.

Ministrul francez de externe: "Prezența trupelor Franței în România nu este o provocare"
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Feb 2022   •   13:17

"Franţa este națiune-cadru, iar participarea la prezența avansată adaptată a NATO în România răspunde la angajamentele sale ca parte din NATO. Această disponibilitate va fi discutată de miniștri zilele următoare", a afirmat Le Drian.

Ministrul francez, care a susținut, joi,  la București, o conferință de presă comună cu omologul său, Bogdan Aurescu, a menționat că eventuala coordonare cu forțele americane de pe teritoriul României s-ar putea realiza pe bază de "complementaritate".

Le Drian a fost întrebat dacă Rusia poate considera drept "o provocare" anunțul că Franței, că va trimite trupe în România.

"Nu cred că se poate spune că aceasta este o provocare, nu facem decât să răspundem la angajamentele pe care trebuie să le onorăm în contextul NATO", a răspuns el.

Ministrul a arătat că, în relația cu Rusia, "subiectul esențial, la ora actuală, este dezescaladarea".

Pentagonul a confirmat oficial că 1.000 de militari americani vor fi trimiși în România

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat, miercuri, decizia oficială a SUA de a trimite trupe americane în Europa.

În Polonia și Germania vor ajunge 2.000 de soldați americani, iar în România, 1.000.

"Este important să trimitem un semnal puternic lui Vladimir Putin și lumii, că NATO contează pentru Statele Unite. Contează pentru aliații noștri și avem angajamente ferme conform articolului 5. Atacul asupra unui membru NATO este un atac asupra tuturor", a spus Kirby.

Cei 3.000 de militari menționați de oficialul american pot fi completați, la nevoie, de alți 8.500 soldați aflați în prezent în SUA, care au fost mobilizați săptămâna trecută în vederea unei eventuale desfășurări în Europa, dacă va fi, a completat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Reacția Rusiei după ce SUA a confirmat că va trimite 3.000 de militari în Europa

Moscova a calificat desfășurarea de forțe în Europa ca fiind "pași distructivi care cresc tensiunea militară și reduc sfera deciziilor politice".

Ministrul adjunct de externe, Aleksandr Grushko a declarat agenției Interfax că mișcarea va restrânge spațiul pentru deciziile politice care gravitează în jurul tensiunilor din Ucraina, "spre bucuria autorităților de la Kiev".

×
Subiecte în articol: Jean-Yves Le Drian trupe Franta România
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close