Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pentagonul a confirmat oficial că 1.000 de militari americani vor fi trimiși în România: ”Suntem gata să ne apărăm aliații”

Pentagonul a confirmat oficial că 1.000 de militari americani vor fi trimiși în România: ”Suntem gata să ne apărăm aliații”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat miercuri, în timpul unei conferințe de presă, decizia oficială a SUA de a trimite trupe americane în Europa. În Polonia și Germania vor ajunge 2.000 de soldați americani, iar în România, 1.000.

Pentagonul a confirmat oficial că 1.000 de militari americani vor fi trimiși în România: ”Suntem gata să ne apărăm aliații”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    02 Feb 2022   •   17:50

John Kirby și-a început conferința de presă cu afirmația că un război cu Rusia nu este inevitabil.

„Nu știm dacă Rusia a luat o decizie finală de a invada Ucraina, dar este clar că are această intenție. Conflictul nu este inevitabil. Statele Unite vor căuta o soluție diplomatică”.

"Este important să trimitem un semnal puternic domnului Putin și, sincer, lumii, că NATO contează pentru Statele Unite. Contează pentru aliații noștri și avem angajamente ferme conform articolului 5. Atacul asupra unuia este un atac asupra tuturor", a spus Kirby.

Oficialul Pentagonului a anunțat că 1.000 de soldați americani vor fi repoziționați din Germania în România, în timp ce alți 2.000 urmează să fie dislocați în Europa din SUA, zilele următoare.

Aceste trupe sunt completate de alți 8.500 militari aflați în prezent în SUA, care au fost mobilizați săptămâna trecută „pentru o pregătire sporită de desfășurare”, dacă este necesar, a adăugat Kirby.

Și alte state NATO precum Marea Britanie, Franța și Danemarca au decis să trimită trupe pentru asigurarea securității aliaților din flancul estic. De asemenea, oficialul Pentagonului a mai spus că SUA salută anunțul Franței de a trimite și ea militari în România

Kirby a precizat că aceasta este o decizie care arată că SUA este alături de aliații săi europeni. „Suntem gata să ne apărăm aliații. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul în Europa. Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații”.

”România are propria armată, și una foarte capabilă”

Pentagonul spune că trupele NATO nu vor fi permanente. ”Aceste trupe nu sunt permanente, doar vor asigura apărarea aliaților. 1.000 de soldați din Germania vor fi trimiși în România în zilele următoare. Este un escadron care se va putea muta rapid în diverse locuri. Aceștia vor descuraja eventuale agresiuni în statele aliate”.

”Trimitem aceste trupe pentru că vrem să transmitem semnalul clar că NATO contează pentru SUA, că angajamentul nostru pentru Articolul 5 al Tratatului NATO este neclintit, că suntem gata să ne apărăm aliații”, a spus Kirby

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close