Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg: Toate țările NATO au fost de acord ca Ucraina să adere la Alianță

Jens Stoltenberg: Toate țările NATO au fost de acord ca Ucraina să adere la Alianță

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat cu puțin timp în urmă că toți aliații au fost de acord ca Ucraina să devină membru NATO.

de Laura Dinu    |    21 Apr 2023   •   11:06

Declarația a fost făcută vineri, înaintea unei reuniuni a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Stoltenberg le-a spus reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să aibă „mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri".

El a mai spus că, în prezent, principalul obiectiv este să se asigure că Ucraina învinge Rusia.

”Absolut toate țările NATO, 31 de state membre, au hotărât și au agreat faptul că Ucraina merită statutul de membru al NATO. Problema este una singură. Când se va putea întâmpla acest lucru... În mod evident, nu în viitorul apropiat. Atâta vreme cât există un război declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei, este imposibil de obținut acest statut de membru NATO.

În al doilea rând, faptul că Ucraina are o perspectivă euroatlantică este cea mai sănătoasă și cea mai bună asigurare ca această țară se lupte în continuare pentru eliberarea teritoriului invadat și pentru a învinge Rusia războinică. Sunt elemente care deschid oportunitatea unui sprijin militar permanent din partea statelor membre NATO pentru Ucraina până când va câștiga acest război și până când își va recăpăta integritatea teritorială”, a explicat Radu Tudor, analist militar, la Antena 3 CNN.

La începutul acestei săptămâni, într-o apariție la Kiev alături de Volodimir Zelenski, Stoltenberg l-a invitat pe președintele Ucrainei la următorul summit NATO de la Vilnius. 

În luna februarie a acestuia an, Jens Stoltenberg spunea: „Aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră a alianței noastre, dar, în același timp, că aceasta este o perspectivă pe termen lung. Problema acum este să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca națiune suverană și independentă. Și, prin urmare, trebuie să sprijinim Ucraina”. 

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close