Antena 3 CNN Externe Karadzic a cerut un răgaz de 30 de zile pentru a pleda în faţa acuzaţiilor ce i se aduc

Karadzic a cerut un răgaz de 30 de zile pentru a pleda în faţa acuzaţiilor ce i se aduc

Karadzic a cerut un răgaz de 30 de zile pentru a pleda în faţa acuzaţiilor ce i se aduc
31 Iul 2008   •   21:20

Radovan Karadzic a apărut joi pentru prima oară în în faţa Tribunalului Penal Internaţional de la Haga, cu o nouă faţă, mai aproape de cea pe care o ştiam. Fostul lider al sârbilor bosniaci s-a tuns şi s-a bărbierit înainte de întâlnirea cu judecătorul. La Haga, judecătorul i-a citit cele 11 capete de acuzare, dar Karadzic nu a precizat dacă pledează vinovat sau nevinovat, ci a cerut un răgaz de 30 de zile pentru a da un răspuns. Măcelarul din Balcani, aşa cum e numit de presă, a anunţat doar că se va apăra singur.

În cadrul audierii, judecătorul a detaliat actul de inculpare al lui Radovan Karadzici, privind rolul său în timpul războiului din Bosnia, dintre 1992-1995, şi a anunţat care sunt drepturile inculpatului. "Domnule Karadzic, sunteţi acuzat de genocid, conform Articolului 4 din statutul Tribunalului Internaţional, de complicitate la genocid, potrivit Articolului 4 din acelaşi statut, de crime împotriva umanităţii, potrivit Articolului 5 din statut, şi de crime de război, potrivit Articolelor 2 şi 3 din statut", i-a spus Alphons Orie.



La rândul său, fostul lider sârb bosniac a contestat data la care a fost arestat. "Aş vrea să atrag atenţia asupra faptului că aţi fost dezinformaţi în legătură cu data arestării mele şi aş vrea să vă informez asupra neregulilor referitoare la relaţia mea cu această instituţie şi la apariţia mea aici", a spus Karadzic.

Acesta a făcut referire şi la o înţelegere secretă care ar fi fost încheiată cu negociatorul american Richard Holbrooke, în timpul semnării acordurilor de la Dayton, din 1995, care au pus capăt războiului. Conform acestei înţelegeri, Karadzic ar fi trebuit să se retragă din viaţa politică. "Reprezentanţii mei plenipotenţiari, oameni de stat şi miniştri au primit o ofertă din partea domnului Richard Holbrooke, în numele Statelor Unite ale Americii. Oferta specifica retragerea mea din viaţa publică, precum şi alte gesturi. În schimb, Statele Unite şi-ar fi respectat angajamentele. Această ofertă a fost în numele Statelor Unite ale Americii", a declarat Radovan Karadzic.

Următoarea audiere a acestuia va avea loc pe 29 august. Dacă va fi găsit vinovat, Karadzic riscă închisoarea pe viaţă.

Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close