Antena 3 CNN Externe Kosovo. NATO şi UE au făcut apel la calm în urma violenţelor de la Mitroviţa

Kosovo. NATO şi UE au făcut apel la calm în urma violenţelor de la Mitroviţa

Kosovo. NATO şi UE au făcut apel la calm în urma violenţelor de la Mitroviţa
18 Mar 2008   •   07:43

NATO şi Uniunea Europeană au făcut apel la calm, după confruntările de luni, din Kosovo, cele mai grave de la proclamarea unilaterală a independenţei provinciei. Pentru prima oară, poliţiştii Naţiunilor Unite şi militarii NATO au fost atacaţi cu arme de foc. Premierul kosovar, Haşim Thaci, acuză autorităţile de la Belgrad de incitare la violenţă, în timp ce ambasadorul rus la NATO ia apărarea manifestanţilor sârbi. Violenţele s-au soldat cu peste 160 de răniţi, între care 20 de soldaţi francezi din forţele de pace, 63 de poliţişti ai ONU şi aproape 80 de manifestanţi sârbi.

Incidente au izbucnit după ce poliţia ONU a preluat controlul asupra tribunalului administrat de Naţiunile Unite şi ocupat, în urmă cu trei zile, de sute de sârbi. Trupele din cadrul misiunii Naţiunilor Unite au primit ordinul să se retragă din Mitroviţa după câteva ore de confruntări violente. Incidentele au izbucnit de la primele ore ale dimineţii de luni, când poliţia ONU şi militari KFOR au luat cu asalt clădirea tribunalului ONU din Mitroviţa.

Instituţia a fost ocupată încă de vineri de sute de etnici sârbi, foşti angajaţi ai tribunalului, care au interzis accesul albanezilor. Militari în vehicule blindate au blocat drumurile de acces spre tribunal. Trupele de securitate au preluat controlul asupra clădirii şi au făcut 53 de arestări. Zeci de sârbi din Mitroviţa au ripostat însă şi au aruncat spre soldaţi cu pietre, sticle incendiare iar apoi cu grenade şi arme de foc.

Un vehicul al trupelor KFOR a fost incendiat. Poliţia a folosit gaz lacrimogen pentru a dispersa mulţimea. Ulterior, convoiul ONU în care se aflau persoanele arestate a fost atacat de un alt grup de sârbi, iar unii deţinuţi au evadat. Serbia a cerut ferm eliberarea tuturor etnicilor sârbi arestaţi.

Mai mulţi poliţişti polonezi din cadrul misiunii ONU au fost răniţi în confruntări. Sunt cele mai grave incidente înregistrate în Kosovo, după ce provincia şi-a declarat unilateral independenţa, în urmă cu o lună. Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de furtuni severe în România
x close