Antena 3 CNN Externe Kosovo. O explozie-avertisment s-a produs în Moraviţa

Kosovo. O explozie-avertisment s-a produs în Moraviţa

Kosovo. O explozie-avertisment s-a produs în Moraviţa
15 Feb 2008   •   10:31

Premierul kosovar Hashim Thaci organizează la Pristina, la ora 13.30 ora României, o conferinţă de presă, extrem de aşteptată, pe fondul pregătirilor pentru independenţa provinciei. În plus, Parlamentul din Kosovo ar putea adopta cadrul legal pentru declaraţia aşteptată duminică. Un cotidian de la Pristina a publicat vineri Constituţia viitorului stat Kosovo, în vreme ce o explozie-avertisment, fără victime, a zguduit Kosovska Mitroviţa. Joi seară dosarul Kosovo a fost abordat în Consiliul de Securitate ONU, la cererea Serbiei, susţinută de Rusia.

Membrii Consiliului de Securitate s-au reunit joi seară, de urgenţă, la New York, la cererea Serbiei şi a Rusiei. ?Am cerut protecţie pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ca stat membru al Naţiunilor Unite. Am cerut ca dialogul paşnic să continue. Am cerut ca nicio declaraţie unilaterală secesionistă să nu fie încurajată prin recunoaşterea ei.?, a declarat ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremic.

Rusia susţine în continuare cauza Belgradului şi avertizează comunitatea internaţională că o declaraţie unilaterală a independenţei Kosovo ar destabiliza situaţia în regiune. Autorităţile din Kosovo şi-au propus să declare independenţa unilaterală a provinciei, cel mai probabil pe 17 februarie. Se aşteaptă ca independenţa provinciei să fie recunoscută de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Uniunea Europeană va trimite cel mai probabil sâmbătă un contingent în Kosovo.

Între timp, o explozie de origine necunoscută şi fără victime s-a produs în oraşul Mitroviţa, din provincia Kosovo. Deflagraţia a avut loc în apropierea zonei unde va fi instalată viitoarea misiune a Uniunii Europene. Un cotidian albanez de la Pristina a publicat viitoarea Constituţie a provinciei, în vreme ce un altul scrie că ambasadorii sârbi în Germania, Italia, Franţa, Vatican şi Belgia urmează să fie rechemaţi în ţară la începutul săptămânii viitoare, în cazul în care Kosovi îşi proclamă independenţa. Retragerea ambasadorilor pentru consultări în cazul proclamării independenţei Kosovo este una din măsurile incluse în planul de acţiune stabilit de Guvernul de la Belgrad.

Antena 3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close