Antena 3 CNN Externe Kosovo. Şeful guvernului promite din nou independenţa provinciei

Kosovo. Şeful guvernului promite din nou independenţa provinciei

Kosovo. Şeful guvernului promite din nou independenţa provinciei
10 Ian 2008   •   09:56

Parlamentul din Kosovo a învestit un nou guvern condus de Haşim Thaci, fost lider al gherilei albaneze din anii '90. În faţa deputaţilor, Thaci a promis din nou că va declara, în curând, independenţa provinciei. La Belgrad, fostul luptător rebel este privit ca un criminal de război şi orice înţelegere cu el este, cel puţin deocamdată, exclusă. Noul guvern a fost format de o coaliţie a partidelor albaneze ieşite pe primele locuri la alegerile din noiembrie: Partidul Democratic, condus de Thaci, şi Liga Democratică.

Principalul obiectiv al coaliţiei este despărţirea de Serbia. Thaci s-a adresat şi sârbilor rămaşi în Kosovo, cărora le-a promis că va fi premierul "tuturor cetăţenilor" şi va face totul pentru un climat de toleranţă.

Din noul guvern fac parte, de altfel, şi doi sârbi, alături de un reprezentant al minorităţii turce. Premierul a făcut apel la revenirea sârbilor care au părăsit provincia o dată cu armata iugoslavă, după războiul din 1999.

Thaci a precizat că independenţa va fi proclamată doar cu aprobarea Statelor Unite şi marilor puteri europene. ?Ne aflăm la cea mai importantă răscruce din istoria recentă. Ne pregătim să declarăm independenţa în prima parte a anului şi să facem din Kosovo un stat independent?, a declarat Thaci.

Majoritatea ţărilor Uniunii Europene sunt de acord cu independenţa provinciei, dar câteva, între care şi România, au rezerve, deoarece doresc să evite un precedent periculos pentru integritatea lor teritorială.

Evoluţia spre secesiune, devenită aproape inevitabilă, îi poate avantaja pe naţionalişti la alegerile prezidenţiale din Serbia. Primul tur al scrutinului va avea loc peste zece zile.

Antena 3

×
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close