Antena 3 CNN Externe Koştuniţa: Bombardamentele NATO din Serbia din 1999 au vizat crearea Kosovo ca un stat al Alianţei

Koştuniţa: Bombardamentele NATO din Serbia din 1999 au vizat crearea Kosovo ca un stat al Alianţei

Koştuniţa: Bombardamentele NATO din Serbia din 1999 au vizat crearea Kosovo ca un stat al Alianţei
24 Mar 2008   •   17:38

Bombardamentele NATO din Serbia, de acum nouă ani, au vizat crearea Kosovo ca un stat al Alianţei. Declaraţia a fost făcută de premierul sârb demisionar, Voislav Koştuniţa, care consideră că politica forţei folosită împotriva Serbiei este oarbă, iar Kosovo e în continuare parte a Serbiei. Între timp în noul stat kosovar continuă protestele.

Campania NATO împotriva trupelor sârbe a început în seara zilei de 24 martie 1999, la ordinul fostului secretar general NATO, Javier Solana. La intervenţia împotriva Iugoslaviei au participat armatele a 19 state membre NATO. Operaţiunea a durat 78 de zile. Datele oficiale arată că au fost ucişi 1.000 militari ai fostei armate iugoslave, precum şi 2.500 de civili. După nouă ani, premierul sârb susţine că Serbia a fost distrusă cu indiferenţă, iar Kosovo a fost declarat în mod ilegal un stat NATO la 17 februarie.

În Kosovo, protestele în faţa tribunalului de la Mitroviţa continuă, la o săptămână după ce etnicii sârbi au atacat trupele internaţionale. Violenţele s-au soldat cu 130 de răniţi în ambele tabere. Instanţa a fost închisă imediat după proclamarea independenţei provinciei la 17 februarie, din cauza protestelor.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, Guvernului de la Moscova să se pregătească pentru a oferi ajutor umanitar etnicilor sârbi din Kosovo. Executivul de la Belgrad a cerut ruşilor medicamente, echipamente medicale şi alimente.

Antena 3

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close