Antena 3 CNN Externe 5.000 de evacuați după erupția vulcanică din La Palma. Mai multe case au fost distruse. Premierul spaniol și-a amânat plecarea la Națiunile Unite

5.000 de evacuați după erupția vulcanică din La Palma. Mai multe case au fost distruse. Premierul spaniol și-a amânat plecarea la Națiunile Unite

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a deplasat în insula La Palma din arhipelagul Canare, unde o erupție vulcanică declanșată duminică a determinat evacuarea a 5.000 de persoane, transmite BBC.

5.000 de evacuați după erupția vulcanică din La Palma. Mai multe case au fost distruse. Premierul spaniol și-a amânat plecarea la Națiunile Unite
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    20 Sep 2021   •   12:36

Este prima erupție a vulcanului din La Palma în ultimii 50 de ani. Conform geologilor, fenomenul a fost precedat în decurs de o săptămână de peste 22 de mii de cutremure de mică magnitudine. 

Imagini filmate din aer și difuzate de posturile de televiziune au arătat cum râurile de lavă coboară de pe conul vulcanic din Cumbre Vieja și distrug mai multe case în avansul lor.

Numărul locuințelor distruse a fost estimat la aproximativ 100 luni după-amiază.

Premierul spaniol a spus că autoritățile locale monitorizează curgerea materiei vulcanice, din cauza riscului de incendii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Prioritatea este garantarea siguranței locuitorilor din La Palma, care ar putea fi afectați în urma erupției", a spus Sanchez, care și-a întârziat plecarea la New York, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, pentru a se întâlni cu autoritățile locale.

Acestea au emis ordine de evacuare pentru patru localități, între care El Paso și Los Llanos de Aridane, și au ridicat adăposturi temporare pentru persoanele evacuate.

Până în prezent nu au fost raportate pierderi de vieți omenești.

Angel Victor Torres, președintele arhipelagului, a declarat că nu se estimează că vor fi emise noi ordine de evacuare în situația actuală.

Lava eliberată în urma erupției se scurge lent către coastă, a precizat el.

În La Palma trăiesc aproximativ 80.000 de oameni. Vulcanul din La Palma a erupt în 1971 însă cea mai recentă erupție vulcanică din Insulele Canare s-a produs în 2011.

A fost o erupție subterană, în largul insulei El Hierro, care s-a întins pe mai multe luni.

×
Subiecte în articol: La Palma eruptie vulcanica Pedro Sánchez
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close