Antena 3 CNN Externe Le Monde: Rromii din România, dezamăgiţi de aderarea la UE

Le Monde: Rromii din România, dezamăgiţi de aderarea la UE

Le Monde: Rromii din România, dezamăgiţi de aderarea la UE
28 Dec 2007   •   01:12

Aderarea României la Uniunea Europeană a lăsat etnia rromă în aceeaşi situaţie ca şi până acum. Eveniment aşteptat de români ani buni, integrarea ţării noastre a lăsat de-o parte o minoritate importantă. Într-un articol dedicat situaţiei rromilor din România, publicaţia franceză Le Monde titrează: "Rromii din România, dezamăgiţi de aderarea la UE". Ei reprezintă un adevărat test pentru democraţia română, avertizează jurnaliştii din Hexagon. Asta cu atât mai mult cu cât minoritatea maghiară, mai puţin numeroasă ca cea a rromilor, a câştigat 22 de fotolii în Parlament, în timp ce rromii nu beneficiază de reprezentare politică.

Visau la o viaţă mai bună în sânul Uniunii, dar soarta lor este departe de a se fi ameliorat. Presa franceză nu omite nici teribilul incident din Italia, unde un român a ucis o italiancă, la sfârşitul lui octombrie. După această agresiune, rromii au fost trataţi ca şi cum ar fi principalii responsabili pentru rata ridicată a criminalităţii din Peninsulă.

La presiunile UE şi ale ONG-urilor din ţară, România a făcut progrese în ceea ce priveşte protejarea minorităţii rrome. Rămâne însă o mare problemă la partea de finanţare a programelor, care este mediocră, precizează jurnaliştii de la Le Monde.

Antena3.ro

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close