Antena 3 CNN Externe Letonia şi Estonia riscă să intre în rescesiune

Letonia şi Estonia riscă să intre în rescesiune

Letonia şi Estonia riscă să intre în rescesiune
26 Aug 2008   •   16:35

        Letonia şi Estonia se confruntă cu un risc crescut de recesiune economică în următoarele 12 luni, ceea ce ar putea pune presiuni asupra ratingurilor, se arată într-un raport publicat marţi de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

„După mai mulţi ani de creştere economică puternică, care ulterior s-a dovedit a fi nesustenabilă, creştere susţinută de intrări masive de capital şi avansul rapid al creditului, economiile statelor baltice vor înregistra o încetinire necesară. Cu toate acestea, încetinirea este mai accentuată în Estonia şi Letonia, care se confruntă cu riscul unei recesiuni, fapt ce majorează presiunile asupra calităţii creditelor”, apreciază analistul Fitch, Eral Yilmaz.

În al doilea trimestru al acestui an, economia Estoniei a înregistrat o contracţie de 1,4 procente iar cea a Letoniei a crescut cu doar 0,2 procente. În 2005, aceste două state au înregistrat cele mai puternice ritmuri de creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

Fitch apreciază că o încetinire semnificativă a activităţii economice ar putea conduce la scăderea ratingurilor pentru Estonia, Letonia şi Lituania, care în prezent se situează la A, BBB plus şi A. Agenţia de rating asociază o perspectivă negativă pentru toate cele trei ratinguri.

„O recesiune sau o încetinire economică severă, în special în contextul unei inflaţii ridicate, deteriorării competivităţii externe şi al problemelor în sectorul bancar sau al unei deprecieri a monedelor statelor baltice, este posibil să conducă la o revizuire a ratingurilor”, se arată în raportul Fitch Ratings.

Agenţia de rating estimează că în acest an Letonia va înregistra o creştere economică de un procent, după un avans de 10,3 procente în 2007. Economia Estoniei se va contracta cu 0,5 procente în acest an, după o creştere de 7,1 procente în 2007 iar economia Lituaniei va încetini până la o creştere de 4,5 procente în acest an, comparativ cu o creştere de 8,8 procente înregistrată anul trecut.

În plus, toate cele trei state baltice vor consemna în acest an un deficit bugetar de aproximativ unu la sută din PIB pe măsură ce economia va încetini. Estonia va reuşi să-şi echilibreze bugetul în 2009 estimează Fitch, în schimb Letonia şi Lituania vor avea ambele un deficit bugetar de aproximativ un procent.

Sursă foto: photos.igougo.com

Agerpres

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close