Antena 3 CNN Externe Liban. Acord între putere şi opoziţie pentru formarea unui guvern de unitate naţională

Liban. Acord între putere şi opoziţie pentru formarea unui guvern de unitate naţională

Liban. Acord între putere şi opoziţie pentru formarea unui guvern de unitate naţională
24 Iun 2008   •   10:42

Cel puţin 8 oameni au fost ucişi, în nordul Libanului, în cele mai violente confruntări de la acordul de pace dintre putere şi opoziţie de luna trecută. După două zile de lupte, armata libaneză şi-a întărit forţele din zonă şi a restabilit ordinea, cel puţin pentru moment. Luptele au început duminică, în zori, la periferia marelui port Tripoli din nordul Libanului.

Musulmanii sunniţi, majoritari în oraş şi susţinători ai coaliţiei guvernamentale, s-au confruntat cu membrii sectei alauite, apropiaţi de mişcarea şiită Hezbollah, din opoziţie. Coaliţia guvernamentală se opune influenţei siriene asupra Libanului, în timp ce alauiţii au legături solide cu Siria unde secta lor este la putere.

Cele două tabere au folosit mitraliere, grenade şi mortiere. Zeci de oameni au fost răniţi iar numeroase locuinţe, magazine şi automobile au fost incendiate. Luni, unităţile armatei s-au desfăşurat în zona de luptă, cu acordul ambelor părţi, pentru a pune capăt confruntării. Autorităţile se tem, totuşi, că violenţa s-ar putea extinde.

Luna trecută, peste 80 de persoane şi-au pierdut viaţa în lupte între miliţiile puterii şi opoziţiei, care au adus Libanul în pragul unui nou război civil asemenea celui din anii '70 - '80. Luptele s-au încheiat, însă, printr-un acord între cele două tabere, pentru formarea unui guvern de unitate naţională. Dar noul executiv nu a fost constituit până acum din cauza neînţelegerilor privind împărţirea ministerelor.

Antena 3

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close