Antena 3 CNN Externe Libanul, în pragul unui nou război civil

Libanul, în pragul unui nou război civil

Libanul, în pragul unui nou război civil
12 Mai 2008   •   09:23

Un nou război civil e pe punctul de a pune stăpânire pe Liban, după ce noi violenţe au izbucnit duminică seară în localităţile din zona montană din apropiere de Beirut. Militanţii Hezbollah s-au confruntat din nou cu partizanii guvernului sunit, chiar dacă aceştia au anunţat că nu vor confruntări armate.

În violenţele din ultimele 5 zile, 44 de oameni au murit şi 128 au fost răniţi, în Liban.

Luptele au încetat peste noapte în localitatea Aaley, pe pe Muntele Liban. Deşi militanţii Hezbollah au încetat focul şi armata a început să apară pe străzi, partizanii înarmaţi ai Partidului Democratic al Druzilor, aliat al guvernului, patrulau încă în cartiere. Majoritatea libanezilor din Beirut şi alte oraşe cuprinse de violenţe în ultimele zile s-au baricadat în case, iar toate instituţiile şi-au trimis angajaţii acasă.

Violenţele izbucnite duminică au survenit la nici 24 de ore după ce armata reuşise să ajungă la un compromis cu mişcarea Hezbollah la Tripoli. Militanţii Hezbollah au atacat un bastion al Druzilor, minoritatea pro guvernamentală. Liderul Partidului Democratic al Druzilor a făcut însă apel la calm.

Incidentele din apropiere de Beirut vin după ce trupele miliţiei şiite libaneze Hezbollah au început să se retragă sâmbătă din cartierele din vestul Beirutului şi au fost de acord să predea controlul armatei. Violenţele din ultimele patru zile au provocat distrugeri importante la Beirut, dar şi în alte oraşe ale ţării.

Antena 3

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close