Antena 3 CNN Externe Libia, la un pas de război civil: Mai multe oraşe, controlate de populaţia răsculată

Libia, la un pas de război civil: Mai multe oraşe, controlate de populaţia răsculată

Libia, la un pas de război civil: Mai multe oraşe, controlate de populaţia răsculată
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
25 Feb 2011   •   09:01

Revolta libienilor împotriva regimului lui Muammar Gaddafi este pe cale să se transforme într-un război civil. Numeroase oraşe ale ţării sunt controlate de populaţia răsculată, iar în altele se dau lupte intense cu forţele rămase fidele lui Gaddafi. Mii de străini încearcă să părăsească, pe orice cale, ţara devenită, acum, o adevărată capcană.

Nici măcar presa oficială nu mai poate trece sub tăcere violenţa luptelor dintre răsculaţi şi ultimii apărători ai lui Moammar Gadhafi. Potrivit unui ziar din Tripoli, cel puţin 23 de oameni au fost ucişi într-un oraş din vestul ţării, regiune care părea, până acum, controlată de Gaddafi.

În estul ţării, luptele au încetat aproape total, iar marile oraşe au fost cucerite de răsculaţi. Aceştia au capturat mari cantităţi de arme şi se declară dispuşi să-l înlăture, prin forţă, pe Gaddafi, dacă va fi nevoie.

Gaddafi a intervenit din nou la televiziune, dar numai prin telefon. I-a acuzat pe insurgenţi că sunt "drogaţi" şi "manipulaţi" de reţeaua Al-Qaida şi n-a ezitat să se compare cu regina Elisabeta a Marii Britanii, care conduce ţara de şi mai mult timp decât el. Chiar dacă liderul libian pierde, pe zi ce trece, controlul, susţinătorii săi, concentraţi la Tripoli, sunt în stare de orice pentru a-i apăra regimul.

În aceste condiţii, mii de străini încearcă să fugă din Libia, fie pe calea aerului, fie pe la frontierele terestre, spre Tunisia şi Egipt. Mai multe ţări au organizat poduri aeriene ca să îşi scoată cetăţenii din infernul libian. De la începutul revoltei, din Libia au plecat aproape 38.000 de străini, în majoritate tunisieni şi egipteni.

 

 

×
Subiecte în articol: Libia razboi civil populatie
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close