Antena 3 CNN Externe Liderii UE analizează cererea de aderare a Ucrainei

Liderii UE analizează cererea de aderare a Ucrainei

Summitul UE în care se discută cererea de aderare a Ucrainei a început joi după amiaza la Bruxelles.

Liderii UE analizează cererea de aderare a Ucrainei
Sursa foto: Twitter/Nexta
de Alexandra Ionescu    |    23 Iun 2022   •   20:35

Toți cei 27 de lideri europeni se reunesc joi și vineri pentru a discuta despre cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și despre problemele economice actuale cu care se confruntă UE.

Vinerea trecută, șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat opinia Comisiei de a recomanda Ucraina ca stat membru în UE, afirmând că ucrainenii sunt „gata să moară" pentru perspectiva europeană.

La sosirea la summitul de la Bruxelles, premierul olandez, Mark Rutte, a lăudat „evaluarea amănunțită" a Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Îngrijorarea pe care am avut-o a fost că Comisia se va grăbi în privința statelor candidate. Trebuie să spun că Ursula Von der Leyen a venit cu un rezultat foarte echilibrat al discuțiilor cu Zelenski ... Trebuie să spun că m-am înșelat. Ne-au oferit într-adevăr o evaluare foarte completă și corectă", a remarcat Rutte, potrivit Mediafax.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că decizia va servi drept „un model pentru a realiza progrese în ceea ce privește țările din Balcanii de Vest", afirmând că Germania va „sprijini în mod activ" națiunile Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo și Serbia să înceapă procedurile de aderare.

Președintele lituanian Gitanas Nausėda le-a spus reporterilor că manifestările de sprijin politic pentru Ucraina sunt „foarte importante pentru spiritul de luptă al ucrainenilor", numind țara sa un „susținător fervent al statutului de candidat pentru Ucraina".

×
Subiecte în articol: Ucraina aderare Summit UE
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close