Antena 3 CNN Externe Liderii din OPEC se întâlnesc pentru a discuta despre preţul petrolului

Liderii din OPEC se întâlnesc pentru a discuta despre preţul petrolului

Liderii din OPEC se întâlnesc pentru a discuta despre preţul petrolului
22 Iun 2008   •   10:33

Liderii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol se întâlnesc duminică în Arabia Saudită pentru a discuta despre preţul din ce în ce mai ridicat al ţiţeiului. Summitul de la Jeddah are loc în contextul în care preţul petrolului continuă să doboare recorduri la bursele americane şi europene, iar presiunile asupra ţărilor din OPEC de a creşte producţia sunt foarte mari.
Preţul petrolului continuă să crească în condiţiile în care mai mulţi producători din OPEC au respins solicitările de a creşte producţia de ţiţei. Înainte de summitul din Arabia Saudită, chiar preşedintele organizaţiei a anunţat că o creştere a producţiei este ilogică şi iraţională. Cu toate acestea, Arabia Saudită s-a arătat dispusă să crească totuşi producţia cu 200 000 de barili pe zi. Chiar şi aşa preţul barilului a fost de 136 de dolari la New York, şi de 134 la Londra.

Câţiva membri ai cartelului au însă alte păreri. Venezuela a refuzat iniţial să participe la summit şi a dat vina pe căderea dolarului care influenţează preţul petrolului. Pe de altă parte, iranienii au declarat că o creştere a producţie nu ar stabiliza preţurile. Saudiţii, principalii exporatori la nivel mondial, au organizat summitul în speranţa că vor convinge reprezentanţii celorlalte ţări să găsească o soluţie pentru a mişcora presiunea asupra ţărilor în curs de dezvolatare.

Antena 3

×
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close